Navracsics Tibor szomorú

Tovább késnek az uniós pénzek

Gazdaság

Még mindig nem világos az Európai Bizottság számára a magyar igazságügyi reform minden részlete, ezért újabb kérdéseket küldtek a kormánynak – értesült hivatalos forrásból az EUrologus.

November 1-jén két uniós biztos, az igazságügyért felelős Didier Reynders és a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős Nicolas Schmit küldött levelet a magyar hatóságoknak, hogy további felvilágosítást kérjenek az igazságügyi reform “bizonyos elemeiről”.

Ettől az eljárástól függ, hogy Magyarország hozzájut-e a hétéves költségvetésből 13 milliárd euróhoz. Ez a 22 milliárd eurós felzárkóztatási forrásoknak a jelentősebb része, a fennmaradó összeg elérése a korrupcióellenes intézkedésektől függ.

Magyarország július 18-án tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy elvégezte az igazságügyi függetlenségének megerősítésével kapcsolatos jogalkotási és igazgatási feladatokat és ezzel párhuzamosan 202 millió euró kifizetését kérte a brüsszeli testülettől. A szabályok értelmében a Bizottságnak három hónapja van a teljesítések értékelésére, majd ha ez pozitív, újabb két hónapon belül kell a számlákat kifizetni. Vagyis elvileg október 18-án telt volna le az eredeti határidő, azonban a Bizottság szeptember 26-án kérdéseket tett fel a magyar kormánynak a reformmal kapcsolatban, amelyre október 19-én érkezett meg a válasz – ezen idő alatt a határidő számítását felfüggesztették.

Ha a magyar kormány ismét több mint három hetet szán a válaszadásra, akkor az Európai Bizottság december elején hozhat döntést.