Szeged, mentő, Tisza Lajos krt.

Újabb kórházi osztályok leállásáról született határozat a múlt héten

Gazdaság

Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő, még január elején, hivatalos Facebook oldalán osztotta meg, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ frissítette a honlapját, és felrakott még 20 úgynevezett kijelölő határozatot, amelyek az ország különböző egészségügyi intézményeiben, különböző osztályok részleges vagy teljes leállását jelentik be 2023 decemberétől, 2024 januárjától. A szakértő néhány napja ismét közösségi felületén hívta fel a figyelmet arra, hogy a lista bővült – vette észre a 444.hu.

„Az elmúlt három napban 15 újabb kijelöléssel lett gazdagabb a magyar egészségügy. Van ahol csak két órára, vagy hat órára áll meg az élet informatikai leállás miatt, és van ahol visszavonásig” – olvasható a posztban.

A szakértő most is, ahogyan előző posztjában is, amelyet január elején tett közzé, ismertette, mely egészségügyi intézmények érintettek, ezt gyűjtötte egy csokorba, néhány plusz információval kiegészítve a 444.hu.

Mint írták: a kaposvári Kaposi Mór kórházban munkaerőhiány miatt február 4-ig szünetel a bronchoscopos beavatkozás, a betegeket Pécsre, Nagykanizsára, Zalaegerszegre, Székesfehérvárra viszik.

A gyulai Békés Vármegyei Központi Kórház év végéig nem tud fogászati ellátást biztosítani, a kijelölt intézmény a szegedi klinika.

A marcali kórház foglalkoztatás-egészségügyi ellátást nem tud biztosítani január végéig, a kijelölt kórházak Nagyatádon, Siófokon és Keszthelyen vannak.

A Szent János kórházban február 29-ig nem látják el az ittas sérülteket.

A balassagyarmati kórházban határozatlan ideig szünetel a gasztroenterológia (kijelölt kórház Salgótarjánban), a fájdalomterápia (kijelölt kórház Pásztón) és a reumatológia (kijelölt kórház Salgótarjánban).

A komáromi kórházban 2025. január 16-ig szünetel a gyermek-nőgyógyászat, a betegeknek Győrbe kell menniük.

Facebook posztjában Kunetz Zsombor kiemeli: a januárnak még nincs vége, és eddig már 35 kijelölő határozat, vagy annak módosítását tette közzé az NNK, ez azt jelenti, hogy legalább ennyi ellátási forma szűnt (egy-egy kijelölő határozat többet is érint) vagy szűnik meg hosszabb rövidebb ideig különböző intézményekben.

(444.hu, Kunetz Zsombor hivatalos Facebook oldala)

Fotó: Frank Yvette