Élőhelykezelés és állatállomány fenntartása a Hortobágyon

Helyi hírek

Természetvédelmi kezelési – és élőhelykezelési célokat szolgáló állatállomány fenntartásához szükséges gépeket vásárolt a HNPI.

A több mint 70 millió Ft értékű beruházás a „Természetvédelmi kezelési célokat szolgáló gépek és élőhelykezelési célokat szolgáló állatállomány fenntartásához szükséges gépek beszerzése a HNPI Bihari sík Tájvédelmi Körzetben” című KEOP-3.2.0/11-2012-0008 azonosítószámú pályázat keretében valósult meg.

A projekt során beszerezett mezőgazdasági gépek egyrészt a védett élőhelyek (pannon szikes gyepek és mocsarak) kezeléséhez szükségesek, melyekkel visszaszoríthatóak a tájidegen invazív növényfajok, elvégezhető a visszagyepesedő szántók tisztító kaszálása és a vizes élőhelyeken az előretörő gyékényfoltok szárzúzása, másrészt a természetes élőhelyek természetvédelmi kezelését biztosító legelő állatállomány fenntartásához szükségesek.

A projekt védett természeti területen, illetve NATURA 2000 területeken és élőhelyeken valósult meg. Célja a kedvező természeti állapotok javítása, valamint a hazai védett és közösségi jelentőségű fajok védelme. A gépbeszerzések olyan élőhelykezelési beavatkozások elvégzését teszik lehetővé, amelyek biztosítják a projektterületre jellemző élőhelytípusok megőrzését, fejlesztését, valamint az ezeken a területeken előforduló védett élőlények életfeltételeinek hosszú távú fennmaradását.

Projekt címe: Természetvédelmi kezelési célokat szolgáló gépek és élőhelykezelési célokat szolgáló állatállomány fenntartásához szükséges gépek beszerzése a HNPI Bihari sík Tájvédelmi Körzetben

Projekt száma: KEOP-.3.2.0/11-2012-0008
Projekt kezdete: 2012. augusztus 01.
Projekt várható befejezése: 2014. szeptember 30.
Támogatás összege: 73 190 244 Ft
Kedvezményezett: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Közreműködő szervezet: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium