Handó Tünde: a nyugodt építkezés éve az idei

Helyi hírek

A lendület évei után 2015 a nyugodt építkezés éve lesz a bírósági szervezetben – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön Debrecenben sajtótájékoztatón.

“A bírósági szervezet életében az egyensúly az erő forrása” – tette hozzá Handó Tünde a Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék összbírói értekezletét megelőző tájékoztatón, megjegyezve, hogy ezt a tárgyalóteremben is kifejezésre kell juttatni.
Handó Tünde szerint “a magabiztosság, a biztonság és a szerénység kell jellemezze a 2015-ös évet”, de ez az esztendő lesz a bírói és az igazságügyi alkalmazotti életpályamodell kialakításának időszaka is.

Az OBH elnöke elismeréssel szólt a Debreceni Törvényszék “debreceni modellnek” is nevezett sajátos munkaszervezési rendjéről, amely meggyorsította az eljárásokat, s amelyben együtt érvényesül “az időszerűség és az ítélkezés minőségének” kettős követelménye.

Handó Tünde komoly kihívásnak nevezte a menekültüggyel és idegenrendészettel összefüggésben megnövekedett bírósági feladatokat, amelyre “szakmailag felkészült a szervezet, de létszámban, anyagi forrásokban és infrastruktúrában segítségre lesz szükségük”.

Megemlítette, hogy tavaly 992 menekültügyi őrizetes, hozzátartozókkal együtt összesen 1118 embert kellett kötelezően meghallgatnia a bíróságoknak, s csak a tolmácsok költsége hatmillió forint volt.

Az OBH elnöke a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy a Debreceni Ítélőtábla a múlt évben 60 büntető és 100 polgári ügy tárgyalását vállalta át a Fővárosi Ítélőtáblától, amely ügyek több mint 90 százalékát már le is zárta.

“Ez a munka mintául szolgálhat más ítélőtáblák számára is” – jelezte Handó Tünde, ugyancsak elismeréssel szólva a táblabíróságnak a régióban “kis Kúriaként, jogegységet erősítő” tevékenységéről.

Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke elmondta: tavaly 2697 új ügyük volt és 387 áthúzódott 2013-ról.

Ezekből összesen 2644 ügyet zártak le a táblabíróság bírái – tette hozzá.
A táblabírósági ítéletekből levezetve Balla Lajos szerint jelentősen javultak a minőségi mutatók a Debreceni Törvényszéken: míg 2012-ben az ügyek 20,9 százalékát helyezték hatályon kívül a másodfokú eljárásban, tavaly már csak 6,5 százalék volt ez az arány.
Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke arról számolt be, hogy csaknem két és félezer üggyel többet fejeztek be tavaly, mint amennyi érkezett. Ebben az időszakban 82 491 ügyet iktattak és 84 929 ügyet zártak le, 30 százalékkal csökkentve ezzel a következő évre áthúzódó eljárások számát.

A törvényszék tavalyi eljárásai közül főként a menekültügyi őrizet meghosszabbítását érintő esetek száma növekedett: a 2013. évi 500-ról 1414-re. Mintegy negyedével nőtt a devizahiteles perek száma is: két éve 364, tavaly 436 devizaper indult a törvényszéken, s a törvényi előírásoknak megfelelően 258-at függesztettek fel – sorolta a Debreceni Törvényszék elnöke.

Nyakó Zsuzsanna, az Országos Bírói Tanács (OBT) soros elnöke a sajtótájékoztatón emlékezetett rá, hogy tavaly novemberben elfogadták a bírók etikai kódexét. A dokumentum egyebek mellett olyan kérdésekben jelent eligazodást, mint a bírói függetlenség, az összeférhetetlenség, a méltóság, vagy a tisztesség – tette hozzá.