Őszi érettségi – Befejeződtek az írásbelik, kezdődnek az emelt szintű szóbeli vizsgák

Egyetem Helyi hírek

Sikeresen lezajlottak az őszi írásbeli érettségik és hamarosan megkezdődnek a szóbeli vizsgák – közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a tanév rendjében meghatározott 10 nap alatt 119 vizsgahelyszínen mintegy 9 ezer érettségiző írásbelizett.

Az írásbelik megszervezése során az Oktatási Hivatal munkatársai 34 322 feladatlapot és CD-t csomagoltak be 3441 biztonsági fóliatasakba, és juttattak el az érettségizők számára 158 dobozban, időben a helyszínekre.

Az írásbeli vizsgák feladatlapjai és az azokhoz tartozó javítási-értékelési útmutatók az előzetes ütemezésnek megfelelően folyamatosan kerültek fel az OH honlapjára (www.oktatas.hu), így minden érdeklődő tájékozódhat a feladatokról és azok megoldásairól. Október 28-tól már mind a 205 vizsgaanyag (feladatlapok, javítási-értékelési útmutatók, egyéb elektronikus anyagok) megtekinthető.

Kitértek arra is, hogy az emelt szintű dolgozatok megtekintésének dátuma országosan egységes: november 7-e. A középszintű dolgozatok megtekintési ideje a vizsgaszervező iskola döntésétől függően ettől eltérhet.

Azok a vizsgázók, akik közvetlenül a vizsgaszervező húsz fővárosi és megyei kormányhivatal valamelyikénél jelentkeztek az érettségire, a vizsgabehívójukról, illetve az OH honlapjáról tudhatják meg, hol tekinthetik meg a kijavított dolgozataikat. A megtekintés ideje számukra – a vizsga szintjétől függetlenül – szintén november 7-e.

Az érettségik következő szakasza az emelt szintű szóbelik időszaka lesz, november 10-e és 14-e között, ekkor több mint 3700 szóbelit tartanak 41 helyszínen, 376 tantárgyi bizottság előtt. Az érettségizők emelt szinten 36-féle vizsgatárgyat választottak, ezek mindegyikéből van szóbeli vizsga is.

Az emelt szintű vizsgákat a kormányhivatalok szervezik. A szóbeli tételeket az OH készítteti el és a kormányhivatalok közreműködésével juttatja el a háromtagú tantárgyi bizottságokhoz. Ezek elnökét és tagjait a vizsgaszervező kormányhivatal bízza meg.

A vizsgázó teljesítményét az adott tantárgyi bizottság mindhárom tagja a tárgy leírásában, jogszabályban rögzített szempontok alapján egyéni értékelőlapon külön-külön értékeli, majd az egyéni értékelések egyeztetése után közösen tesznek javaslatot az érettségi bizottságnak a vizsgázó teljesítményének minősítésére. A tantárgyi bizottság egyéni osztályozóívet állít ki minden vizsgázóról, ezt a vizsgaszervező kormányhivatal megküldi az illetékes érettségi bizottságnak.

Az emelt szintű szóbeliket követően, november 21-e és 25-e között tartják a középiskolákban a középszintű szóbeli vizsgákat.