Táncos programok Debrecenben – április

Helyi hírek Kultúra

április 28. 16.00 Táncház A Tánc Világnapja Alkalmából A Debreceni Népi Együttessel

Helyszín: DMK Homokkerti Közösségi Háza (Szabó Kálmán u. 68., Tel.: 52/535-166)

 

május 1. 12.00 Táncos Majális

A nagy sikerre való tekintettel ismét megrendezzük a Nagyerdei Szabadtéri Játékok évadnyitó programját: Táncos Majális a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon. A Majálison 14 órától fellépnek a Debrecenben működő táncegyüttesek, tánciskolák, mozgásművészeti csoportok, művészeti iskolák és egyesületek. A műsorban bemutatkoznak az új tánc- és mozgásművészeti irányzatok is. Kísérő rendezvények a Békás-tó környékén: 12 órától szórakoztató térzene kicsiknek és nagyoknak, kirakodó vásár, kézműves játszóház, gasztronómiai bemutatók….

A debreceni táncosok ezzel a rendezvénnyel a Tánc Világnapjának is méltó ünnepét tartják.

A belépés ingyenes.

Helyszín: Nagyerdei Szabadtéri Színpad (Nagyerdei Park, Tel.: 52/518-400)

 

május 5. 19.00 Rock the Ballet

Az ötlet olyan egyszerű, amennyire zseniális: a világklasszis táncosok izgalmas videó vetítések előtt táncolnak a legnagyobb rock- és pop slágerekre. 2008 óta a multimédiás táncelőadás, a Rock the Ballet folyamatosan 4 kontinensen turnézik – kereken kétmillió rajongó látta már a showt több mint 750 előadás során a világ több mint 20 országában. A Rock the Ballet az amerikai és az európai kontinens ünnepelt produkciója az USA-ból, amely rendkívül ötletesen keveri a klasszikus balettet az új táncstílusokkal. A hét táncos mindegyike a nagy klasszikus társulatoknál táncolt, Broadway- és hollywoodi produkcióban szerepeltek, illetve a társulat alakulásának elején alapozták meg népszerűségüket az Államokban amikor megnyerték a népszerű amerikai TV- show-t, a „So you think you can dance”-t.

Manapság az angol „bad” szó nem rosszat jelent, hanem inkább azt, hogy „cool” – Michael Jackson 1987-es, azonos című slágerében újradefiniálta a szó jelentését. Így gondolta ezt Rasta Thomas is, amikor táncosait Bad Boys of Dance-nek (A tánc rosszfiúinak) nevezte el: Laza srácok, akik tényleg tudnak valamit. Meggyőződésük, hogy a balettnak a fiatal közönség számára szexinek és olyannak szórakoztatónak kell lennie, mint egy popkoncert..

Válogatott dalok a nemzetközi slágerlistákról, karizmatikus táncosok, lélegzetelállító koreográfiák, nagyszerű videó vetítések és szexi kosztümök: a Rock the Ballet egy olyan bemutató, amiben minden a nagy slágerek és a nagyszerű tánc körül forog. Egy Mega-Party, amelynek felforrósodott atmoszférájában a táncosok olyan energia- italként hatnak, amely a közönséget 90 percen keresztül energiával látja el.

A Rock the Ballet kitalálói a Rasta Thomas és Adrienne Canterna házaspár, Thomas vezeti a csapatot, felesége a koreográfus, és évek óta sikeresek együtt. Az amerikai Rasta Thomas egy kivételes tehetség aki szinte az összes nagy balett verseny díjnyertes sztárja világszerte. Tanulmányait a neves Kirow Akadémián kezdte, ahol az akkori igazgató, Oleg Vindogradov gyorsan felfigyelt rá. Már 12 évesen fellépett egy orosz TV-műsorban a Kirow Balett sztárjaival – ami nagyon ritka dolog egy amerikai számára, hiszen Oroszország sem szűkölködik fiatal tehetségekben. 1995- ben a franciaországi „Jeune Ballet de France” tagja lett. Sokat látott a világból, kiváló tanárokkal dolgozott, és remek táncosokkal találkozott. Elhatározta azonban, hogy soha többet nem fog egy fix társulatnál dolgozni. Repertoárjával, amely a férfi táncosok összes klasszikus szerepét tartalmazza (pl. Don Quixote, Giselle, Hattyúk tava, Diótörő stb.) vendégszerepelt az Imperial Russian Ballet-nál (Birodalmi Orosz Balett), a Washington Balettnál, a japán Inoue Balettnál, a Lar Lubovitch Tánc Társulatnál és az Amerikai Balett Színházban, 2005-ben pedig debütált a Broadway színpadán.

Azonban ez a világ is túl szűknek bizonyult számára. 2007-ben megalapította saját társulatát – a tánc teljes spektrumát színpadra akarta vinni, mivel példaképei közé tartozik nem csak a klasszikus táncos Michail Barisnyikov, hanem a poplegenda Michael Jackson és a színész és kung-fu harcos Bruce Lee is. „Amikor a csapatot megalapítottam, feltétlenül valami egyszerit, még soha nem látottat akartam létrehozni” – írja le saját álmát. Azóta kizárólag olyan fiatal táncosokkal dolgozik együtt, akik semmi mást nem akarnak, mint „a táncot megélni és táncot lélegezni”.

Rasta Thomas briliáns táncosai mind kiváló klasszikus balett képzést kaptak az Amerikai Egyesült Államok neves iskoláiban. Ez még eggyel több ok arra, hogy a látványos New York-i táncelőadás a balett szerelmeseit és a kezdő színházlátogatókat egyaránt elbűvölje. Rasta Thomas társulata mind az USA-ban, mind Európa színpadain álló tapsot és fantasztikus kritikákat kapott a közönség és a táncosok részéről is garantált semmihez nem hasonlítható katarzis látható a színpadon.

Felejthetetlen élmény minden korosztálynak. A Rock the Ballet sokadszor Európában, ezúton Magyarországon is bemutatkozik egy rövid turné erejéig – Rihanna, Queen, David Guetta, Beyonce, Coldplay, a U2, Michael Jackson, Prince és hasonló nagy sztárok slágereivel.

Helyszín: Kölcsey Központ (Hunyadi u. 1-3., Tel.: 52/518-400)

 

A rendezvényszervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

 

A programokról bővebb tájékoztatás a Tourinform irodában kérhető.

4024 Debrecen, Piac u. 20.

Tel.: 52/412-250

E-mail: debrecen@tourinform.hu

www.iranydebrecen.hu

facebook.com/iranydebrecen

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.