Kóbor kutyákat gyűjtöttek be Debrecen környékén

Helyi hírek

Az elmúlt időszakban az Alföldi Kéktúra útvonalának debreceni szakaszán több alkalommal kóborló kutyák támadtak meg a túrázókat. Állampolgári bejelentés nyomán Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Igazgatási Osztálya és a Debreceni Közterület Felügyelet azonnal elrendelte az érintett túraszakasz ellenőrzését. Közterület-felügyelők, gyepmesterek, mezőőrök részvételével március végén és április elején tartottak helyszíni szemléket a Kéktúra útvonala mentén és az ahhoz közeli tanyák környékén.

Az első alkalommal 5 nagytestű kóborló ebet, a második alkalommal 1 ebet szállítottak be a Debreceni Közterület Felügyelet gyepmesteri telepére. Két olyan kutya esetében, amelyekről feltételezhető volt, hogy megtámadott és megmart túrázókat, a Debreceni Járási Hivatal osztályvezető főállatorvosa elrendelte a 14 napos hatósági megfigyelést. A vizsgálat kedvező eredménnyel zárult, az állatok veszettségre utaló tüneteket nem mutattak.

Az eljárás során az összes eb megkapta a hiányzó védőoltásokat, mindegyiküknek mikrochipet ültettek a bőre alá, majd gazdájuk – a felmerült szállítási, eljárási és tartási költségeket megfizetve – hazaszállította a kutyákat. A gondatlan ebtartó szabálysértési és állatvédelmi bírságra is számíthat.

A hatósági ellenőrzés óta megszűnt a kóbor kutyák jelenléte az Alföldi Kéktúra debreceni szakaszán, de a mezőőrök és a gyepmesterek folyamatosan járják a területet, hogy hasonló eset ne ismétlődhessen meg.