Őrizetbe vették egy embercsempész hálózat két tagját Debrecenben

Helyi hírek

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a két férfi előzetes letartóztatásának elrendelését indítványozta a Debreceni Járásbíróságon.

A Németországban élő ukrán állampolgár, valamint a szintén Németországban élő német állampolgárságú, azonban iraki-kurd származású gyanúsítottak egy embercsempész hálózat tagjaként vagyoni haszonszerzési célból 10 kurd és 1 afgán nemzetiségű migránsnak nyújtottak segítséget abban, hogy Románia felől Magyarország határát illegálisan átlépjék.

A 11 migráns a balkáni útvonalon, Törökországon keresztül érkezett Romániába, fejenként 8.500 dollárt fizettek a szervezet részére Irakban abból a célból, hogy őket Németországba eljuttassák.

Az embercsempész hálózat egyes tagjai Romániában, Temesváron gyűjtötték össze a migránsokat, majd 2017. október 2-án a kora esti órákban őket a magyar-román határ közelébe szállították.

A hálózat további tagjai átvezették a kurd és afgán nemzetiségű embereket a zöldhatáron. Magyarországon a két férfi várta őket, akik gépjárműveikkel a migránsokat Bécsbe kívánták szállítani.

2017. október 2-án a késő esti órákban Debrecen határában a rendőrök a két gépjárművet ellenőrzés alá vonták, majd a vezetőiket és a 11 migránst előállították.

A nyomozó hatóság a két sofőrt 1 rendbeli a Btk. 353. § (1) bekezdésében meghatározott és a (2) bekezdés b) pontja szerint minősülő és büntetendő az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség 2017. október 4-én indítványt nyújtott be a Debreceni Járásbírósághoz, melyben kezdeményezte a két gyanúsítottnál a legszigorúbb kényszerintézkedés, az előzetes letartóztatás elrendelését tekintettel a bűncselekmény jellegére, kirívó társadalomra veszélyességére, arra, hogy a magyarországi kötődéssel nem rendelkező gyanúsítottak jelenléte a nyomozati cselekményeknél másként nem biztosítható, illetve megnehezítenék a további bizonyítást.

Mindemellett mindkét férfi vonatkozásában fennáll a bűnismétlés reális veszélye is.