Bíróság elé állították az idős embereket kirabló testvérpárt Debrecenben

Helyi hírek

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a mai napon a Debreceni Járásbíróság elé állította azt a két férfit, akik júniusban Debrecen utcáin két idős embert kiraboltak, illetve kifosztottak.

A vádlottak testvérek, akik vidéki lakóhelyükről 2018 júniusában azért utaztak Debrecenbe, hogy idős koruk miatt védekezésre képtelen személyeket kifigyeljenek és tőlük értéktárgyakat tulajdonítsanak el.

A 21 és 23 éves férfiak 2018. június 15. napján az esti órákban az egyik debreceni utcán kifigyelték a 80 éves sértettet, aki sántítva, autóstákájával a hóna alatt hazafelé sétált. Ekkor a vádlottak követni kezdték a férfit és a háta mögé érve az idősebb testvér hátulról kikapta a sértett autóstáskáját, majd a helyszínről elszaladtak. A debreceni vasútállomáson taxiba szálltak, majd lakóhelyükre távoztak. A vádlottak a sértett táskájában lévő az okmányokat eldobták, a táskában lévő 70.000,-Ft készpénzt felélték, majd a táskát és a pénztárcát otthonuk kályhájában elégették.

A vádlottak 2018. június 19. napján 23:00 óra körüli időben a debreceni Kossuth téren figyeltek fel a 81 éves nőre, aki kézi táskájával és egy vászon szatyorral egy közeli villamosmegállóba ment. A vádlottak a villamoson utazva és leszállva is követték a sértettet. Amikor az utcán utolérték, egyikőjük az idős nő elé lépett, a másik férfi hátulról megfogta és rángatni kezdte a nő kezében lévő táskát. A sértett a táskát nem engedte el, így az idősebb testvér a táskát tovább rángatta, ezért a sértett a földre esett. Mivel még mindig nem engedte el a táskát, húzni kezdték a sértettet, majd a táskáját és szatyrát megszerezve elszaladtak. A nő személyes tárgyai között több mint 500.000,-Ft készpénz, valamint további értéktárgyak voltak, amelyek kis része lefoglalás útján megtérült. A férfi bántalmazása folytán a sértett a bal karjának töréseit szenvedte el, emellett zúzódásai keletkeztek. Sérüléseinek gyógytartama 6-8 hét.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a letartóztatásba helyezett, tettüket beismerő vádlottakat a mai napon a Debreceni Járásbíróság elé állította. A Debreceni Járásbíróság gyorsított eljárás keretében idős koránál korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt az idősebb testvért nyolc év fegyházbüntetésre és hat év közügyektől eltiltásra, a fiatalabb testvért mint bűnsegédet öt év négy hónap fegyházbüntetésre és öt év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság emellett kötelezte a vádlottakat a sértetteknek okozott kár megtérítésére.

Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlottak enyhítés végett jelentettek be fellebbezést.