Megszűnhet a györgytelepi illegális hulladéklerakó Pécsen

Helyi hírek

Újabb illegális szemétlerakó felszámolására nyújtott be pályázatot a pécsi önkormányzat. Györgytelepen több ingatlan is megtisztulhat, ha sikerül elnyerni a támogatást – tette közzé Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

Györgytelepen több önkormányzati ingatlan is illegálisan lerakott hulladékoktól szennyezett. Az ellenőrizetlen körülmények között történő hulladéklerakások folyamatosan zajlanak. A Pék sor, Kolónia, Tűzoltó és Füst utcákban lévő önkormányzati tulajdonú területek most egy pályázatnak köszönhetően tisztulhatnak meg.

Az önkormányzat egy több mint 2,3 millió forintos, önrészt sem követelő pályázatot nyújtott be az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz a györgytelepi illegális szemétlerakók felszámolására. Mivel a lerakatok lakóingatlanok közvetlen környezetében alakultak ki, ezért nemcsak városképi, hanem közegészségügyi szempontból is kiemelten fontos ezek felszámolása.

Az érintett területek egy része sűrű növényzettel fedett, ezért az érdemi munkát megelőzően a növényzet járulékos irtása is szükséges. Az előzetes felmérések alapján 9 helyszínen megközelítőleg 200 köbméter vegyes hulladék elszállítására lesz szükség – összegezte Sík László Lajos, a Kommunális Bizottság elnöke.

A minisztérium a benyújtott pályázatokat folyamatosan bírálja el, amennyiben a pécsi önkormányzat kérelmét támogatják, úgy a lerakókat március végéig kell felszámolni. A pályázat feltétele, hogy a megtisztítás után folyamatos ellenőrzés alatt kell tartani a területet, hogy ne keletkezzen újabb illegális tároló a környéken. Az ellenőrzést a Közterület Felügyelet, illetve az illetékes polgárőrségek végezhetik majd.