Felméri az ingatlanfejlesztési igényeket a pécsi önkormányzat

Helyi hírek

Jelzálog alól felszabaduló ingatlanok értékesítésének lehetőségét tervezi megteremteni a pécsi önkormányzat, ehhez felmérik az igényeket.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben emlékeztettek: a korábbi városvezetés által 2017-ben felvett állami hitel fedezetéül számos pécsi ingatlant vett jelzálog alá az állam.

A 9,5 milliárd forintos hitelből eddig 2,54 milliárd forintot fizetett vissza a pécsi önkormányzat, így a hitel törlesztésének ütemében a jelzálog alá vett ingatlanoknak egy része újra forgalomképessé tehető, ha lekerül róluk a jelzálog – írták.

Közölték: májustól a felszabaduló ingatlanok értékesítésének lehetőségét tervezi megteremteni az önkormányzat, ennek első lépéseként májusban igényfelmérést indítanak.

Azokat az ingatlanokat, amelyek iránt érdeklődés mutatkozik, a későbbiekben akár liciteljáráson értékesítheti a város, a befolyt összeget pedig az állami hitel következő részletének törlesztésére fordítanák.

Azt írták: a városvezetés célja, hogy a pécsieket és a városban működő vállalkozásokat segítse, az állami hitel jelzálogából “kiszabadítható” ingatlanok fejlesztéséhez kötődően ezért elsősorban a pécsi magánszemélyek és cégek igényeit szeretnénk felmérni.

Ruzsa Csabát, Pécs gazdaságért felelős alpolgármesterét idézve közölték: több mint nyolcvan elemből álló listát állítottak össze, a listán olyan ingatlanok szerepelnek, amelyeken nem tervez stratégiai fejlesztéseket az önkormányzat, viszont a pécsiek számára értékes és fejleszthető területekről van szó.

A Pécsen “eddig példa nélküli igényfelmérési akciót” a város százszázalékos tulajdonában álló Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. bonyolítja le. Az érdeklődők a társaság honlapjára feltöltött ingatlanlista és helyszínrajzok alapján fogalmazhatják meg fejlesztési igényeiket, amelyeket egy űrlap kitöltésével és visszaküldésével jelezhetnek a cégnek június 15-éig – tudatták.

A beérkezett igények alapján az önkormányzat előkészíti az ingatlanok értékesítésének feltételeit, és indokolt esetben, leghamarabb ősszel liciteljárás keretében értékesíthetik majd az ingatlanokat, erre az igényfelmérésre jelentkező érdeklődők külön értesítést kapnak majd.

A városi közgyűlés 2017 decemberében döntött arról, hogy az önkormányzat 9,5 milliárd forint visszatérítendő támogatást igényel a kormánytól a helyhatóság finanszírozási helyzetének rendezésére, likviditása biztosítására. Az eredetileg 2020 végéig meghatározott visszafizetési kötelezettséget időközben 2024 szeptember végére módosította a kormány.