Advent – Koncertekkel, fényfestéssel, kézműves vásárral készülnek a karácsonyra Pécsen

Helyi hírek Kultúra

Új programokkal, új helyszínekkel, fénnyel festett belvárosi épületekkel, koncertekkel és több mint félszáz, jelentős részben helyi kézműves terméket kínáló pavilonnal várja a látogatókat a pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár november 26-tól december 23-ig.

A pécsi önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint idén több újdonságot is tartogat az elsősorban kültéri rendezvényeket kínáló, helyi termelőknek teret adó, családi programokat felvonultató rendezvény a pécsi Széchenyi téren és a belvárosban.

A látogatók több mint húsz gasztronómiai és harmincnál több kézműves kitelepülő termékeiből válogathatnak. Az árusok kiválasztása során szempont volt a különleges vagy hiánypótló kínálat, a korábbi referenciák, a kimagasló minőség, valamint a helyi vállalkozások támogatása – hangsúlyozták a közleményben.

A főtéri dzsámit minden este egy ünnepi, animált, hetente fejlődő, valamint gyermekrajzokat megjelenítő fényfestés díszíti, ahogy az azzal szomszédos városháza épülete is különleges kivilágítást kap.

A hétvégi színpadi programok között dramatikus adventi népi játékot, betlehemes felvonulást és koncerteket is tartanak. Fellép többek között a Muzsikás, a Wing Singers Gospel Choir, a Kentucky Harmony és a Hanga Banda, a Benkó Dixieland Band és a Rutkai Bori Banda. A pécsi székesegyházban pedig a hat alkalommal adventi hangversenyt rendeznek.

Új helyszínként csatlakozik az adventi programokhoz a Pécsi Nemzeti Színház az Adventi Erkélykoncertekkel, amelyeken a színház társulatának tagjai és a színház énekkara működik közre.

Hétvégenként karácsonyi meseolvasással várja a gyerekeket Dániel András meseíró, Khaled-Abdo Szaida író, Herczeg Adrienn, Várnagy Kinga és Sólyom Katalin színművész, Keresztesi József író, valamint Matta Lóránt és Czéh Dániel bábszínész.

A Mikulás december 5-én és 6-án látogat a főtérre, a “techsimogató” során a gyerekek beülhetnek többek között tűzoltó- és katasztrófavédelmi autóba, december 20-án pedig begördül az Adventi Petőfi Karaván színpadkamionja is a Kossuth térre.

A jelenlegi járványügyi szabályok alapján az adventi vásár szabadon látogatható, míg a színpadi programokon való részvétel védettségi igazolványhoz kötött – hívták fel a figyelmet a helyhatóság közleményében.

A részletes programsort a szervezők a későbbiekben közlik az adventpecs.hu-n.

 

MTI

pixabay