Lassan elkészül a debreceni Vasutas utca burkolata

Helyi hírek

Debrecen önkormányzatának saját beruházásaként valósul meg és befejezéséhez közeledik a Vasutas utca aszfaltozása. A munkálatokról sajtótájékoztató keretében számolt be a helyszínen Kovács István önkormányzati képviselő és Pósán László országgyűlési képviselő 2021. november 15-én.

Amint azt Kovács István elmondta, a Vasutas utcának a Korsó és Keresztesi utca közötti szakasza volt még eddig földút, amely most 117 méter hosszban és 3,0 méter szélességben kapott aszfaltburkolatot. Ezen a szakaszon zárt csapadékvíz-elvezető rendszer is megvalósult a szükséges közműkiváltásokkal együtt. Az út mindkét oldalán stabilizált útpadkát is kap 1-1 méter szélességben. 

A beruházás költsége bruttó 15.329.963 forint, amit az önkormányzat saját forrásból finanszíroz. A kivitelező – az időjárási körülményektől függően – mindent megtesz annak érdekében, hogy az építési munka lehetőleg minél hamarabb teljes mértékben befejeződhessen.  

Kovács István kitért arra is, hogy Debrecen önkormányzata 2021-ben közlekedésfejlesztési célokra – melybe számos forgalmas csomópont és útszakasz megújítása, útépítés, nagyfelületű aszfaltozás, járdajavítás tartozik – összességében több, mint 35 milliárd forintot fordít. Jelenleg is több közlekedésfejlesztési célú beruházás van folyamatban a városban, melyek keretében a Vasutas utcaihoz hasonló léptékű útépítések közül több – az időjárási viszonyok függvényében – akár még ebben az évben befejeződhet.

Pósán László országgyűlési képviselő szerint a Vasutas utcai friss aszfaltozás is azt mutatja, hogy a kivitelező a nagyobb hidegek beállta előtt meg tudta oldani ennek a munkának az elvégzését. Az út így akár közlekedésre is alkalmasnak lenne mondható, de a kivitelezés ezzel még nem fejeződött be, hiszen a padka kialakítása, a tereprendezés, a kapubejárók rendezése még hátra van. Az aszfaltozott út szélessége ezután nem ad alkalmat a kétirányú közlekedésre, így ebben az utcában is – a szomszédos utcák közlekedési rendjét is figyelembe véve – egyirányúsításra, valamint az átmenő forgalom növekedésére kell számítani. Pósán László megköszönte az utca lakóinak azt, hogy kivárták azt az időt, amíg ez a beruházás megvalósulhatott, megköszönte az építkezés idején tanúsított türelmet, s a megértést annak kapcsán, hogy a meglévő közművek elhelyezkedése miatt nem lehet minden műszaki megoldást úgy megvalósítani, ahogy azt esetleg a lakók szeretnék. A képviselő reményét fejezte ki, hogy a Vasutas utcai új útszakasz – minden szükséges feltétel teljesülése esetén – néhány héten belül átadható a forgalomnak, s jobb, kényelmesebb, komfortosabb lesz itt ezután élni.