Chicago olvasópróba

Chicago a szabadtérin – az olvasópróbán jártunk

Helyi hírek Kultúra

A Szegedi Szabadtéri Játékok saját produkciójaként először viszik színpadra a Chicagót. 10 éve csak egy jövőbe vetett hit volt, hogy ilyen rossz lesz a világ – mára lett “iszonyúan” aktuális a darab.

A hétfői sajtónyilvános olvasópróbát Budapesten, a Kopaszi gáton tartották, a Le Bistroban, ezen a szereplők mellett a teljes alkotógárda is megjelent. Az ország legnagyobb szabadtéri színházát és a szegedi kőszínházat is vezető Barnák László főigazgató elmondta, idén két saját produkció látható Szegeden, az egyik a Chicago. Olyan előadást akartak, amely ebben az évadban az ország egyik színházában sem volt látható.

A főigazgató és a rendező mellett helyet foglaltak a produkció látványvilágáért és hangzásáért felelő vezető alkotók is: Kálmán Eszter díszlet- és Papp Janó jelmeztervező, Barta Dóra koreográfus, Rákai András korrepetitor, zenei főtanácsadó és Silló István, az előadás karmestere is.

A készülő musical főszerepeiben Ónodi Esztert és Czakó Juliannát, Nagy Ervint, Mészáros Mátét, Janza Katát és Lakatos Márkot láthatják a szabadtéri nézői. A további szerepekben is kiváló színművészek lépnek a Dóm téri nagyszínpadra, köztük olyanok, akik számára Szeged igazán otthonos helyszín. Mary Sunshine újságíróként a Szegedi Operatagozat magánénekese, Kónya Krisztina nyújt majd izgalmas alakítást, és a Szegedi Nemzeti Színház prózai művészei közül is számos ismerős arccal találkozhatnak a Tisza-parti város színházának látogatói. A dzsessz-musicalben színpadra lép többek között Jakab Tamás, Krausz Gergő, Kárász Zénó, Rétfalvi Tamás és Szívós László, az igazságügy képviseletében, a világhírű Cella-tangó gyilkos hölgyeinek sorában pedig ott találjuk Csorba Katát és Sziládi Hajnát is. Az előadás teljes szereposztása a Szegedi Szabadtéri Játékok weboldalán olvasható.

A Dóm tér évadzáró nagyprodukciója másfél hónap múlva, augusztus 12-én debütál, mintegy húsz színművész, valamint kiváló tánckar, zenekar és statisztéria közreműködésével.

Chicago plakát

A produkciót rendező Béres Attila már többször feldolgozta a Chicagót. – Vannak egy bizonyos ismereteim a darabról, és arra is rájöttem, hogy eddig ezek nem igazán voltak jók, most lesz az. Mára igazán utolért minket a történelem, most a legéletszerűbb, hogy ezt a darabot bemutassuk. Tíz évvel, ezelőtt amikor először rendeztem, akkor még csak egy jövőbe vetett hit volt, hogy ilyen rossz lesz a világ. Ma már utolért minket, emiatt a darab iszonyúan aktuális napjainkban – nyilatkozta a deszkavizio.hu portálnak.

Béres Attila rendező azt is elárulta, kopár, mégis a maga módján szórakoztató közegnek látja a Chicago világát, amelyet látványos formában, egy sajátos és fergeteges humorú előadásban kíván a közönség elé tárni, mégpedig napjaink szófordulataihoz igazított, frissített szövegkönyv alapján.

A “beszédek” után megkezdődött a próba, ennek első lépéseként a rendező felolvasta a szövegkönyvet a résztvevőknek. A musicalirodalom egyik legismertebb és legnépszerűbb előadása hat alkalommal lesz látható augusztusban a Dóm téren.

Fotók: Frank Yvette