Szeged, közgyűlés, városháza, önkormányzat, önkormányzati képviselő

Éles viták után lett 2023-as költségvetése Szegednek

Gazdaság Helyi hírek Ország

Idén először tartott közgyűlést a szegedi önkormányzat, a Városháza dísztermében ezúttal is éles viták kísérték a 2023-as költségvetés elfogadását. Legtöbb szó az óvodabezárásokról esett, de elhangzottak olyan szavak is, mit Gyurcsány, gázáremelés és migráns is.

70,147 milliárd forintos főösszeggel pénteki ülésén elfogadta a szegedi közgyűlés az önkormányzat költségvetését. A rendeletet 18 képviselő támogatta, a Fidesz és a KDNP képviselői nemmel szavaztak.

Kovács Tamás gazdasági alpolgármester a vita során hangsúlyozta, takarékos és szolidáris szemlélettel tervezték meg a költségvetést. A büdzsé megalkotása során a kötelező közszolgáltatások ellátását, az 5300 önkormányzati dolgozó munkahelyének megtartását, a szociális ellátások bővítését tartották elsődleges célnak.

Az önkormányzat állami normatív támogatása a tavalyihoz képest 12 százalékkal, 11,549 milliárd forintra csökkent. A megemelkedett energiakiadások fedezetére a kormány 1,3 milliárd forint kiegészítőtámogatást biztosított az önkormányzatnak, a költségvetésbe a második félévre pedig újabb 1,3 milliárd forintos kiegészítőtámogatást terveztek be. Az önkormányzat helyiadó-bevétele 19,5 milliárd lesz, melyből 14,85 milliárdot tesz ki az iparűzési adó, 4,1 milliárdot az építményadó, 325 milliót a telekadó.

Botka László Szeged 2023-as költségvetéséről

Az önkormányzat által fizetendő – az adóerő-képesség alapján megállapított – szolidaritási hozzájárulás nagysága a tavalyihoz képest, több mint egymilliárd forinttal 2,941 milliárd forintra nőtt. Városüzemeltetési feladatokra 10,137 milliárd forintot fordít az önkormányzat, ennek meghatározó részét a közösségi közlekedés működtetése teszi ki. A szociális ellátórendszer működtetésére 2,1 milliárd, segélyekre – a tavalyinál 300 millió forinttal többet – 1,5 milliárd forintot szánnak.

Víz- és csatornaberuházásokra 3 milliárd, a lézerközponthoz vezető út építésére 1,5 milliárd forintot költenek idén, 728 millió forintot pedig két idősek otthona korszerűsítésére. A Tisza Szeged főutcája projekt első ütemeként 200 millió forintból elkezdődik a rakpart rekonstrukciója. Városrészi felújításokra félmilliárd forintot terveznek, utak és járdák rekonstrukciójára 1,123 milliárd, a villamospálya javítására 155 millió forintot fordítanak. Az önkormányzati cégek fejlesztéseire – így a Szegedi Közlekedési Társaság önjáró trolibuszainak vásárlására – 525 millió forintot költenek.

Módosították a szervezeti és működési szabályzatot, valamint a lakásrendeletet. Ez utóbbi több pontját januárban megsemmisítette a Kúria. A bíróság döntése alapján a költségelvű bérlők nem kaphatnak szociális helyzetük alapján bérleti díj kedvezményt. Ezt a támogatást a jövőben lakhatási támogatás formájában biztosítja számukra az önkormányzat. Erről is sokat vitáztak a képviselők, mondta a magáét mindkét oldal, de reménytelen volt, hogy közös nevezőre jussanak.

Tiltakoztak a szülők szegedi óvodabezárások ellen

A testület döntött arról is, hogy – a szülői tiltakozása ellenére – a gyermeklétszám csökkenése miatt a város 45 tagóvodája közül négyet bezárnak a következő tanévtől. Érdekes közjáték volt, amikor az ellenzék azt állította, hogy közgyűlési többség azért töltötte fel mesterségesen a karzatot, vagyis a hallgatóságot nyugdíjasokkal, hogy az óvodabezárások miatt tiltakozó szülők már ne férjenek be a terembe.

Az átlagosnál kicsit talán hangosabb volt az esemény a szokásosnál, a normál üzemi zajnál, de egyik oldalt sem kellett félteni. A polgármester például megdicsérte ellenzékét – ezt ritkán teszi – , hogy milyen sok idő eltelt, mire először említették Gyurcsány nevét. Ha jól emlékszem, úgy merült fel, hogy az egykori miniszterelnök is megígérte, nem lesz gázáremelés, mégis lett. Botkáék megígérték, hogy nem lesz óvodabezárás, mégis lesz…

Rendkívüli volt a közgyűlés abban is, hogy Botka László meglehetősen hosszú “fennállása” alatt először használt kivetítőt és diákat. Mindig akkor, amikor számokkal, tényekkel – az utóbbiak makacs dolgok – cáfolta, próbálta cáfolni az ellent…

A közgyűlés döntött arról is, hogy Szeged díszpolgári címét Vécsei László akadémikus, orvosprofesszor kapja idén.

-ka-

Fotók: Frank Yvette