Akkumulátorgyár-ellenes tüntetés Debrecenben

Újabb akkumulátor-ipari üzemet kap Debrecen, ezt sem verték nagydobra

Helyi hírek

Január 5-én jelent meg a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal honlapján, hogy Debrecen Déli Gazdasági Övezetében, a CATL-akkumulátorgyár közelségében egy akkumulátor-összeszerelő üzemet épít az ipariingatlan-fejlesztéssel foglalkozó Inpark Szigma Kft.

A közlemény szerint a projekt hivatalos neve „elektromobilitást biztosító újratölthető energiatároló (ELBUE) modul összeszerelő üzem” . A korábbi hasonló példáktól eltérően a beruházást eddig be sem jelentették, az Inpark csak azt követően adott ki egy sajtóközleményt, miután a Debreciner előbb telefonon, majd e-mailben is érdeklődött a cégtől az akku-összeszerelővel kapcsolatban. Kérdéseikre a cég egyelőre nem válaszolt.

A fideszes hálózathoz tartozó Hajdú Online-on megjelent egy közlemény a beruházásról. Ebben az olvasható, hogy

a 2024 szeptemberére elkészülő ipari-logisztikai csarnok fejlett ipari automatizálási rendszereket alkalmaz majd, így még magasabb munkavédelmi biztonságot garantál. Az üzemben főként raktározás, illetve kis részben kizárólag mechanikus munkafolyamatokból álló összeszerelés történik majd. Károsanyag-kibocsátás nem lesz, és a munkafolyamatok víz- és energiaigénye is minimális.

A fejlesztést az INPARK leányvállalata, az INPARK Szigma Kft. valósítja meg a Déli Ipari Parkban A cég a közel 60 ezer négyzetméteres létesítményt hosszú távra adja bérbe a CATL-nek. A projekthez kapcsolódó környezetvédelmi engedély iránti kérelmet december közepén nyújtotta be a magyar vállalat.

A beruházás következtében egy magas műszaki színvonalon kialakított ipari-logisztikai létesítmény jön létre. Az épületben fejlett ipari automatizálási rendszereket használnak majd, amelyek még magasabb munkavédelmi biztonságot garantálnak

– hangsúlyozza dr. Agócs-Kiss János, az INPARK Szigma Kft. ügyvezetője.

Az üzem fő funkciója a raktározás lesz, kis részben pedig kizárólag mechanikai összeszerelés történik. Gyártás nem zajlik majd az épületben, amelyben a zöld energiatárolásra alkalmas egységek összeszereléséhez szükséges alapanyagokat tárolja majd a bérlő, például cellákat, tokokat.

A helyi levegő, a víz és a talaj védelmében az INPARK Szigma Kft. tulajdonosként rendszeres ellenőrzéseket végez majd az üzemben, és együttműködik a hatóságokkal a vonatkozó jogszabályok betartatásában.

Így lesz Debrecen az akkumulátorgyártás fővárosa:

2023 az akkumulátorgyár éve volt Debrecenben, íme a harc fontosabb mozzanatai – összefoglaló