Pécsi polgármester: a városnak a tervezettnél több fejlesztési forrásra van szüksége

Helyi hírek

Péterffy Attila (Pécs Jövője) polgármester a Pécsnek szánt fejlesztési támogatás összegének emelését kezdeményezte a kormánynál. Ezt maga a városvezető közölte kedden az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint az Európai Unió jelenlegi, 2027-ig tartó fejlesztési ciklusában, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében csaknem 40 százalékkal, “több mint kilencmilliárd forinttal kisebb összegű fejlesztési forráshoz juthat a pécsi önkormányzat annál, mint amit a korábbi időszakban megkapott”.

A városvezető szerint e források csökkentése éppen ellentétes a térség – így a déli országrész – kormány által is támogatott fejlesztési törekvéseivel, ezért kezdeményezte, hogy a kabinet emelje meg a Pécsnek szánt fejlesztési támogatás összegét.

Péterffy Attila arra tett javaslatot, hogy a “klímasemleges példavárosok létrehozását szolgáló” NetZeroCities program támogatásával kompenzálják a TOP-források csökkentését, és az onnan hiányzó mintegy kilencmilliárd forintot a NetZeroCities program támogatásaként adják meg a pécsi önkormányzatnak – olvasható a közleményben.