Kiss Tamásra és fiára, Kobzos Kiss Tamásra emlékeztek Debrecenben

Kultúra

Apára és fiúra, Kiss Tamás József Attila-díjas költőre és a nemrég elhunyt Kobzos Kiss Tamás Kossuth- és Liszt-díjas énekesre, zenepedagógusra emlékeztek csütörtökön tisztelőik Debrecenben.

A Méliusz Juhász Péter megyei könyvtárban Két csillag közt címmel Keczán Mariann muzeológus nyitotta meg a Kiss Tamás irodalmi hagyatékából és a családi fotóiból, valamint a Kobzos Kiss Tamás lemezfelvételeiből rendezett kiállítást. A megnyitón Béke Csaba lantművész Kiss Tamás megzenésített verseiből adott elő néhányat, azokat a verseket, amelyeket éveken át énekelt Kobzos Kiss Tamás.

A résztvevők ezután irodalmi séta keretében keresték fel az apához és fiúhoz kötődő épületeket Debrecenben.

Kiss Tamás 1912. szeptember 5-én született Kisújszálláson és 2003. december 8-án, 91 éves korában hunyt el Debrecenben. 1932 és 1938 között református teológiát tanult, majd 1946 és 1950 között elvégezte a Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar-történelem szakát. 1942 és 1947 között Nagyváradon az Állami Leánylíceumban, 1947 és 1951 között Debrecenben, a Református Tanítónőképzőben tanított. Tanított a Fazekas Mihály Gimnáziumban és a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem gyakorló gimnáziumában, szerkesztette az Alföld című folyóiratot. Költői pályája 1934-ben a Nyugattal indult, lírájában az alföldi nép és táj egyszerűsége jelent meg.

Kobzos Kiss Tamás – aki 1977-ben vette fel a Kobzos előnevet – Debrecenben született 1950. május 30-án és Budapesten hunyt el november 8-án, 65 éves korában. 1986 óta tanított az Óbudai Népzenei Iskolában, amelynek 1991 januárja óta igazgatója is volt. 2007 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is tanított kobozjátékot. Elsősorban a magyar régizene, az európai középkori énekes zene, a török énekmondók zenéje, a magyar népzene és a kortárs zene területén tevékenykedett. Európai viszonylatban is az egyik legkiemelkedőbb előadója volt a középkori provence-i trubadúr-énekeknek, újjáélesztette a 16. századi magyar énekkincset.

A Két csillag közt című kiállítást december 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők a debreceni Méliusz könyvtárban.