Általános kulturális helyzetkép – helyettes államtitkár előadása Debrecenben

Kultúra

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. 60 és 80 órás akkreditált képzési programokat szervez az ősz folyamán szerte az országban (Budapesten, Debrecenben, Tatabányán) a közművelődésben dolgozó szakemberek számára. Závogyán Magdolna, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára meglátogatja ezeket a képzéseket és előadást tart a résztvevők számára a közművelődési törvény módosításairól, a közösségi művelődés feladatairól, a változó intézményrendszerről és a közművelődési alapszolgáltatásokról. Október 17-én, kedden, 11 órakor az NMI Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája által szervezett képzésen is részt vesz a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában (Piac u. 22., bejárat a Kossuth u. 1. sz. felől), ahol az amatőr művészeti csoportok mentorállási feladatait oktatják.

Závogyán Magdolna minden képzésen egy 2 órás általános kulturális helyzetkép bemutatására vállalkozik, így október 17-én Debrecenben találkozik az NMI Művelődési Intézet Hajdú- Bihar Megyei Irodája által kidolgozott Mentorképzés amatőr művészeti csoportok támogatására – című képzési program résztvevőivel, közöttük legalább 3 éves tapasztalattal rendelkező, minimum főiskolai/alapképzési szintű közművelődési végzettséggel rendelkező közművelődési feladatellátásban dolgozó szakemberekkel.

A képzés célja, hogy a közművelődési szervezetekben, közösségi színterekben dolgozó szakemberek, és az amatőr művészeti mozgalomban közvetlenül résztvevő csoportvezetők képessé váljanak a saját és a szomszédos települések közművelődési szervezeteiben mentori szerepkör ellátására az amatőr művészeti csoportok körében. Célja továbbá, hogy a résztvevők megismerjék az amatőr művészeti csoportok működését, a mentorálási folyamat során használható támogató eszközöket, technikákat, a mentorálási folyamatok végigkövetésének módszereit, illetve fejlesszék a feladatellátáshoz szükséges gyakorlati készségeiket.

A képzés tematikája: Az (amatőr) művészeti közösségek szerepe és hatása a helyi társadalomra; Az amatőr művészeti csoport működésének sajátosságai; Mentor, mentorálás és egyéb szervezetfejlesztő/ segítő/ támogató szerepek; A mentorálás folyamata; Konfliktuskezelés és Kommunikáció
A képzés ütemezése: 8 alkalom /alkalmanként 8-7 óra/