Makoldi Sándor és szellemi körének műveiből nyílik kiállítás Debrecenben

Kultúra

Újraírt népművészet címmel Makoldi Sándor festőművész és szellemi körének kortárs népművészeti alkotásaiból nyílik kiállítás 2018. január 23-án, kedden, 17 órakor a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában (Piac u. 22.). A kiállítás-megnyitón megjelenteket Komolay Szabolcs alpolgármester köszönti. A megnyitón elhangzik: „Bölcsőtől a sírig” – Galánfi András (Kossuth-díjas) Sinka István születésének 120. évfordulójára összeállított műsora. Közreműködik a Berde család Bárándról. A kiállításhoz kapcsolódóan 2018. február 14-én, 17.30-tól beszélgetést szervezünk Makoldi Sándor szellemi és művészi örökségéről a Belvárosi Galériában.

Makoldi Sándor festőművész, tanár, és néprajzkutató rendkívüli hatású és jelentőségű személyisége volt Debrecen és a keleti régió kulturális életének. Tavalyi váratlan eltávozása közülünk hatalmas vesztesége nemcsak a városnak, hanem a magyarságnak is. Életének mindhárom területén maradandót alkotott: önálló iskolát teremtett festészetével csakúgy, mint pedagógiai és néprajzkutatói munkásságával. A szerves magyar műveltség egységét kereste és találta meg abban a vizuális nyelvben, mely a magyar népi műveltség és a még teljességben látó gyermek képi ábrázolásának sajátja. Erre az egységes képnyelvre építette anyanyelvi szintű vizuális pedagógiáját, mely tanítók, rajztanárok, néprajzkutatók, valamint képzőművészek és népművészek egész sorát indította el saját műveltségünk felfedezésére.

Jelen kiállításunkkal tisztelegni kívánunk kivételes személyisége, szellemi teljesítménye és alkotóművészete előtt. A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó kiállításon szereplő alkotások a magyar népművészet képírási nyelvén beszélő, továbbírt kortárs népművészeti remekek: egy részük Makoldi Sándor által át- és újraírt lelkes népművészeti tárgyak, illetve a népművészet értelmezése alapján születő festmények. Más részük olyan mesterek, képzőművészek és népművészek darabjai, akik Makoldi Sándor hatására fordultak a magyar népművészet felé és önálló, vagy éppen a Mester által tervezett munkákkal vesznek részt a különleges tárlaton.

A kiállítás megtekinthető 2018. március 9-ig, hétköznapokon 10-18 óráig.