A Debreceni Művelődési Központ februári programjai

Kultúra

Idén február 2. és 4. között zajlik a Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat, amelyhez ebben az évben is csatlakozott a Debreceni Művelődési Központ.  Évről évre több intézmény csatlakozik, tavaly 600 intézmény regisztrált és kínált több mint 2000 érdekes programot az érdeklődőknek. Ez a hétvége a kulturális terek ünnepe. Az eseménysorozat fő célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a művelődési központokban lehetővé váló színes és gazdag programokra és annak fontosságára, hogy a művelődési házak a helyi közösségi élet fejlesztésében, a közösségi értékek támogatásában milyen fontos szerepet vállalnak. Az idén a tavalyi siker után ismét van egy kiemelt tematika, mely egyben a szlogen is: Helyben van a sokszínűség, amely a művelődési intézmények kialakításában betöltött meghatározó szerepére hívja fel a figyelmet.

www.kulturhazak.hu oldalon lehet olvasni az eseménysorozat  programjait. A facebook.com/kulturhazak oldalon sok érdekes információval, programajánlóval és egy szelfi-játékkal is találkozhatnak az odalátogatók. Idén tizenkettedik alkalommal zajlik a rendezvénysorozat, amelynek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a fővédnökeNovák Péter zenész, színész, rendező a védnöke és a jószolgálati nagykövete.Főtámogató az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Házában február 2-án, 14.00-tól Interaktív farsangi játszóházba várjuk a gyerekeket, aholbusóbábokat és zajkeltő eszközöket készíthetnek. Ugyancsak február 2-án10.00-tól a DMK Kismacsi Közösségi Házában elevenítjük fel afarsanghoz kapcsolódó népszokásokat és farsangi álarcokat készítünkFebruár 2-án, pénteken, 18.00-tól a DMK Homokkerti Közösségi Házában homokkerti szerzők költeményei hangzanak el, könnyűzenei egyveleget ad elő Nánási Imréné, valamint klasszikus zenei csemegék csendülnek fel a Debreceni Egyetem Konzervatóriumának diákjai közreműködésével. A programok részleteiről a www.debrecenimuvkozpont.huhonlapon is tájékozódhatnak.

Február 5–9. között zajlanak az 55. Természetbarát Hét programjai a Hajdú-Bihar megyei-Debrecen Városi Természetjáró Szövetség és a DMK szervezésében a DMK Belvárosi Közösségi Házában.

Február 7-én és 21-én, 18.30-tól a DMK Belvárosi Közösségi Házában ismét folytatódnak az eReDő – Feltáruló magyar múlt címűművelődéstörténeti esték. Ismét sok érdekes téma kerül „terítékre”, mint például A szkíta nemezek üzenete Vetró Mihály előadásában, vagy Szántai Lajos műveltségkutató előadása Atilláról, a magyarok első királyáról, a nagy Nimród unokájáról.

A hagyományokhoz híven ismét a DMK Újkerti Közösségi Háza ad otthont február 13-án, 8.30-tól a Kazinczy Ferenc Szép Magyar Beszéd Verseny városi és városkörnyéki fordulójának.

Február 23-án 15.00–tól Wass Albert Felolvasómaratont szervezünk a Főnix Irodalmi Kör és a Jövő Boldogsága Segítő és Támogató Közhasznú Egyesülettel közösen a DMK Újkerti Közösségi Házában.

Február, a farsang, a téltemetés hónapja. Február 19–24. között „Maskarások, bolondok” címmel zajlik a Csapókerti Farsangi Hét a DMK Csapókerti Közösségi Házában.

Február 10-én, a DMK Józsai Közösségi Házában Farsangi Családi Napot szervezünk 15.00–tól, ahol kézműves játszóház, kiszeégetés és Farsangi bál várja az érdeklődőket.

Február 17., 15.00–tól „Itt a farsang, áll a bál” címmel farsangi mulatságot rendezünk a DMK Ondódi Közösségi Házában. 15.30-tól fellép a Kuckó Művésztanya, lesz jelmezverseny, fánkverseny, kiszeégetés, kézműves foglalkozások.

Február 24-én, 15.00-tól Farsangi jelmezversenyt szervezünk a gyermekeknek, kiszebábot készítünk, majd égetünk, de lesz farsangi fánkok versenye is a DMK Nagymacsi Közösségi Házában. 19.00-tól jelmezes farsangi bálba várjuk vendégeinket.

Február 22-én, 23-án, 13.00-tól Mátyás király legendája címmel játékos vetélkedőt szervezünk az általános iskolások számára a DMK Tímárház – Kézművesek Házában, ahol megismerkednek a reneszánsz korával Mátyás király születésének 575. évfordulója alkalmából.

Február 24-én, 15.00-tól a Nyitott Műhely sorozatban a Belvárosi Alkotóműhelyben (Szent Anna u. 18., volt Olvasóterem) Süli István E-FIAP fotóművésszel találkozhatnak az érdeklődők. A beszélgetést Máthé András fotóművész, a Debreceni Fotóklub vezetője moderálja. Téma: az alkotó művészi pályájának felelevenítése, bemutatása.