Pannon Filharmonikusok

Harmadszor rendezik meg a pécsi harmonika fesztivált

Kultúra

A hangszer kiválóságainak fellépése, térzene, kávéházi harmonikaszó és nagyzenekari koncert is színesíti a szeptember 30. és október 5. között zajló III. Pécsi Harmonika Fesztivált – tájékoztatta rendezvényt szervező Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre az MTI-t.

A hagyományápoló céllal útjára indított programsorozat a hangszer népszerűsítését szolgálja, emellett bemutatkozási, fellépési lehetőséget nyújt a megyében tanuló harmonikás növendékek számára. Felidézték, az első fesztiválon magát a hangszert mutatták be harmonikaművészek fellépésével, a második alkalommal arról győződhettek meg az érdeklődők, milyen sok művészeti ágat – a többi között kórust, táncosokat, tánccsoportokat, énekeseket – kísérhet harmonikaszó.

Az idei fesztivál célja pedig, írták, hogy bemutassa, a harmonikának helye van a zenekarokban és a komolyzenében is. A Kéméndi Tamás harmonikaművész szakmai vezetésével létrejövő programsorozat hétfőn kezdődik a pécsi belvárosban.

A Nick udvarban délután öt órától a Himesházi Harmonika Zenekar ad koncertet. Szintén öt órától belvárosi kávézókban lép fel az Arnold János és Gerner Péter duó kedden valamint Ulrich Gyula és Kiricsi Martin szerdán. Csütörtökön a város főterén térzenét hallhatnak az érdeklődők a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium fúvószenekarától; az együttes harmonikás növendékekkel egészül ki. A rendezvénysorozat legjelentősebb programját október 5-én, szombaton délután három órától tartják a pécsi Kodály Központ hangversenytermében.

A gálakoncerten a Dunaújvárosi Harmonika Zenekar, az Alte Kameraden Blaskapelle harmonika és a fúvószenekar és a Pannon Filharmonikusok együttese is fellép – egyebek mellett Vivaldi és Piazzola műveivel – harmonika virtuózok közreműködésével. Mások mellett Demeniv Mihály és Nagy Torma Krisztina játszik a hangszeren, Meláth Andrea pedig énekelni fog. A részletes programokról, a gálakoncerttel kapcsolatos jegyvásárlási lehetőségekről a nemetkor.hu internetes oldalon olvasható bővebb tájékoztatás.