Indul a pályáztatás az idei pécsi Zsolnay Fényfesztivál nemzetközi versenyére

Kultúra

Péntektől jelentkezhetnek a pályázók az idén július 6. és 9. között zajló pécsi Zsolnay Fényfesztivál nemzetközi fényfestőversenyére – közölték a fesztivál szervezői csütörtökön az MTI-vel.

 

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) közleményében azt írták: az öt legjobb versenyző “öltöztetheti fel” a helyi székesegyház homlokzatát háromdimenziós, mozgó fényalkotásokkal a júliusi rendezvény estéin a Zsolnay Light Art pénzdíjas nemzetközi fényfestőverseny keretein belül, amelynek idei fordulójára február 24-étől lehet jelentkezni az esemény hivatalos honlapján.

Az idei verseny témája a coexistence, vagyis egyidejű létezés lesz, az elfogadás és a megértés – jelezték a számos pécsi kulturális létesítményt üzemeltető és a város legtöbb nagyrendezvényét szervező ZSÖK közleményében.

Emlékeztettek: a szervezők idén is a világ minden pontjáról várják a jelentkezőket április 3-ig, hogy kiválaszthassák azt az öt művészt, aki bemutatkozhat alkotásával a fesztiválon.

A pályázatok elbírálása során a vizualitás mellett kiemelt szerepet kap a művészi igényű, kliséktől mentes, eredeti tartalmi mondanivaló megjelenítése – hívták fel a figyelmet a közleményben.

A Zsolnay Light Art felhívása mellett egy másik – szintén a fesztiválhoz kapcsolódó – pályázat is aktív szakaszában van, ugyanis a Fény Útja alkotásaira is várják a szervezők a jelentkezéseket. A pécsi belvárost a rendezvény ideje alatt behálózó különféle fényalkotások, installációk megvalósítására szóló pályázatokat március 10-ig lehet beadni – olvasható a közleményben.

A pályázatokról – és a fényfesztiválról általában – bővebb tájékoztatás olvasható a www.zsolnayfenyfesztival.hu oldalon.

(MTI)