Több koncert is lesz a Koreai Kulturális Fesztiválon Budapesten

Kultúra

Hagyományos koreai zenei műfajok szólalnak meg a szeptember 8. és 14. között rendezendő Koreai Kulturális Fesztiválon, amelyen a koncertek mellett színpadi produkciók, workshopok és szimpóziumok is várják az érdeklődőket.

Hagyományos zenei koncertek sorában lép fel szeptember 13-án a Magyar Zene Házában a hagyományos koreai pengetős citera (geomungo) “koronázatlan királynője”, Ho Jun Dzsong vezetésével a Black String és a Kjonggi tartománybeli népdalokat megszólaltató Ri Hi Mun által fémjelzett NAL projekt.

Szeptember 17-én a Magyar Zene Házában a zeneművész és egyben zeneszerző Pak Dzsi Ha ad koncertet, amelyen a pirihez, szenghvánghoz (saenghwanghoz) vagy jánggümhöz (yanggeumhöz) hasonló, hagyományos koreai hangszerek klasszikus minimalizmusa vegyül improvizatív zenei elemekkel.

A Nemzeti Kugak Központ világkörüli turnéja egyik európai állomásaként érkezik az Erkel Színházba. A szeptember 21-én látható elődásban a Csongmjo Dzserjak szólal meg, amely a Csongmjo konfuciánus szentélyben a királyi ősök rituális zenéje. A 90 perces produkcióban 54 zenész és 18 táncos vesz részt.

A Koreai Kulturális Központban kezdő és haladó hangszeres workshopok várják az érdeklődőket szeptember 8. és 11. között. Szeptember 12-én ismeretterjesztő koncert lesz a hagyományos koreai zenéről és táncról, és utóbbiról szimpóziumot is tartanak szeptember 14-én a Hagyományok Házában, ahol “elismert magyar és koreai szakemberek által a két ország megismerheti egymás zenei és tánchagyományait” – áll a közleményben.

További részletek a Koreai Kulturális Központ honlapján érhetők el.

(MTI)