Szeged, múzeum, Fekete Ház, Hetedhét Hungarikon, Bodrogi Gyula, kiállítás, kultura, művészet, balett, balett cipő

Németországban lép fel a Pécsi Balett

Kultúra

Pécs német testvérvárosában, Fellbachban lép fel a Pécsi Balett Rómeó és Júlia című előadásával, amelyet a múlt héten telt ház előtt játszott a Nemzeti Táncszínházban – közölte az együttes az MTI-vel.

A társulat csaknem négy éve kapott meghívást Fellbachtól, de a világjárvány miatt a fellépést elhalasztották – írták a közleményben, amely szerint végül most valósulhat meg a vendégjáték a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával.

“Németországban erős és értő közönsége van a modern balettnek, így a meghívás a munkánk elismerését jelenti” – idézték Uhrik Teodórát, a Pécsi Balett ügyvezetőjét. A Kossuth-díjas művész megjegyezte, hogy a vendégjáték társulatépítő ereje sem elhanyagolható az elmúlt évek kihagyása után, és örömét fejezte ki, hogy Fellbach kulturális vezetése nem mondott le arról, hogy a társulat bemutassa a Rómeó és Júliát, amelyet november 8-án és 9-én visznek színre.

A november 2-i, budapesti, teltházas siker nagy motiváló erőt ad a táncművészeknek – tette hozzá a társulat vezetője.

A produkció premierje 2018-ban a XII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó nyitó előadása volt; a közlemény szerint a darab – amelynek főszerepeit Matola Dávid és Karin Iwata táncolja – “a kulturált ember oktalan viszálykodásának, a másik szinte ösztönös elutasításának indokait keresi”.

A Shakespeare-történetet Vincze Balázs rendező-koreográfus “szenvedélyes és dinamikus táncnyelve keltette új életre”, a látvány Cziegler Balázs díszlet- és Kiss Julcsi jelmeztervező munkája, a balett eredeti zenéjét – klasszikus inspirációkra – Riederauer Richárd írta.

(MTI)