A színek megnyilatkozásai címmel nyílt kiállítás a Vojtina Bábszínházban

A színek megnyilatkozásai címmel nyílt kiállítás a Vojtina Bábszínházban

Kultúra

A Vojtina Bábszínház 2023-24-es évadának tárlatai képzőművészeti kísérletek az anyagokkal, a színekkel és a felületekkel. Mindennel, ami a bábszínpadon életre kelhet. A tárlatok elsődleges célja, hogy empirikus módon keltse fel a gyerekek figyelmét a bábos univerzum mérhetetlen szabadságára. Az idei kiállítás-sorozat második epizódja,

A színek megnyilatkozásai december elsején nyitotta meg kapuit a Vojtina Bábszínház Kálvin téri kiállítóterében. Láposi Terka kurátor, a Vojtina Bábszínház Játszószínházának művészeti vezetője megnyitó beszédében úgy fogalmazott, a bábművészet eszközeivel igyekeznek bemutatni a színek kifejezési lehetőségeit, mert a bábművészet eszköztára végtelen határokra nyílt az elmúlt 25-30 évben. Csepeli György szociálpszichológus munkáira hivatkozva hozzátette:

A színek expresszív kifejezőereje évszázadok, évezredek óta meghatározza az ember életét. E kettő együtt a gyermeki világban tud kiteljesedni, akik életkoruknál fogva most csodálkoznak rá a világ szépségére, mert az élet összes értéke közül a legkülönlegesebb a szépség.

A színek megnyilatkozásai arra is rámutat, hogy a kifejezés egyik legfőbb hordozója a szín. A színek erőhatást jelentenek, amelyek elválaszthatatlanok a formáktól, a tértől. Saját dimenzióik, sugárzó erőik vannak. A villám és a mennydörgés megrémít, a szivárvány, az északi fény színei megnyugtatnak, lecsendesítenek, felemelik lelkünket.

A színek megnyilatkozásai címmel nyílt kiállítás a Vojtina Bábszínházban

Milyen színű a pompa, a hatalom, a harag, a düh, a közömbösség, a nyugalom, az örömteliség? A kiállításon ezekre a kérdésekre is keresik a válaszokat.

A színek megnyilatkozásai című tárlat 2023. december 2. és 2024. január 28. között látogatható a Vojtina Bábszínház kiállítóterében (Debrecen, Kálvin tér 13.).

Fotók: Csatáry-Nagy Krisztina