Március elején Csorba Kata főszereplésével tekinthető meg a ZUG-ban Horgas Ádám: Én vagyok én, te vagy te című monodráma.

Újra látható Szegeden az Én vagyok én, te vagy te című monodráma Csorba Katával

Kultúra

Március elején Csorba Kata főszereplésével tekinthető meg a ZUG-ban Horgas Ádám: Én vagyok én, te vagy te című monodráma. Az első meghirdetett időpontra gyorsan elfogytak a helyek, így a nagy érdeklődésre való tekintettel kétszer tűzi műsorra a színház az előadást. Az alábbiakban Csorba Kata gondolatai olvashatóak a darabról.

Március 6-án és március 7-én a szegedi ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen nézhető meg Horgas Ádám által írt Én vagyok én, te vagy te című monodráma. Az interaktív előadást Csorba Kata, a Szegedi Nemzeti Színház színésznője játssza.

Az ősbemutatót a Szegedi Nemzeti Színház tűzte műsorára még 2022. februárjában. Csorba Kata amikor először találkozott a szövegkönyvvel, még fogalma sem volt arról, hogy az előadást ő és Menczel Andrea fogják játszani váltott szereposztásban:

“Horgas Ádám megkérdezett minket és még pár kollégánkat, van-e kedvünk hallgatóságként tesztelni az új darabját, ami egy interaktív monodráma. A közös játékra való invitálás rögtön elvarázsolt! Jó pár helyen szívembe is mart Éva története. Amikor pár hónappal később, közvetlen a felkérés után, ketten maradtunk Andival, emlékszem, ölelkezve ugráltunk örömünkben “ – mondta a színésznő.

A drámában tehát Éva sötét és titokzatos múltja tárul elénk, amelynek mozaikjait a nézők együtt rakják össze a főszereplővel. Sokaknak ismerős lehet az a fajta kincskereső játék, ahol egy nyom elvezet egy következőhöz és így tovább, amíg meg nem találjuk a kincset.  A darab szerkezete is hasonló, ugyanis az előadásban a nézők is aktívan alakíthatják a játékot, együtt nyomozhatnak a színésznővel. Viszont az előadást az alkotók kifejezetten a felnőtt nézőknek ajánlják, mert a történet mély és fontos problémát boncolgat.

Kata szerint a darab nagyon erőteljesen beszél az elfogadásról. Arról, hogy mielőtt ítélkeznénk a másikkal szemben, fókuszáljunk arra, hogy az ő valósága, merőben eltérhet attól, amit mi valóságnak gondolunk. El kell tudnunk fogadni, hogy a környezetünkben élnek személyiségzavarral küzdő emberek. Hogy egyesek, lehet nem úgy reagálnak az élet hétköznapi kihívásaira, ahogy mi elvárnánk tőlük, mert valami súlyos trauma érte őket, amit nem tudnak feldolgozni, vagy épp még küzdenek a feldolgozás folyamatával.

Az előadás különlegessége, hogy interakcióra, közös játékra hívják a nézőket. Kata a részvételi műfajban hangsúlyosnak tartja, hogy érzékenyen figyelje a közönséget, mint befogadókat és, mint külön álló személyiségeket egyaránt. Alapszabály, hogy senkit sem hozhat kényelmetlen helyzetbe! Éreznie és tudnia kell, ki mennyire vonható be a játékba! Ez a színésztől is kemény figyelemmegosztást követel. És mit tegyenek azok, akik esetleg ódzkodnak az interakciótól? Kata a következőket tanácsolja:

“Pontosan tudom, milyen a másik oldalon állni! Vettem már részt interaktív előadásokban nézőként is. És hiába vagyok színész, a civil életben nem mindig önt el a szereplési vágy. Éppen ezért kell fokozott figyelemmel lennem nézőink iránt! Az eddig előadások tapasztalata az, hogy csak pár percig van zavar a gépezetben. Aztán a közönség megérti az előadás játékos szabályrendszerét, és rájön, hogy nincs semmi félnivalója! A dolog megfordul, és a néző kezdi el oldani a színész félelmeit! Gyönyörű szimbiózis ez! Gyertek el, és legyetek tanúi” – mesélte Csorba Kata.

Időpont: 2024. március 6, 7.
Kezdés: 19:00
Helyszín: ZUG Színház és Művészeti Tetthely (6722 Szeged, Gyertyámos utca 4.)

(ZUG Színház)

Fotó: ZUG Színház hivatalos Facebook oldala