Tűzmegelőzés európai szinten is

Ország

Az elmúlt héten Brüsszelben ülésezett az Európai Tűzvédelmi Információcsere Platform (FIEP) lakosságtájékoztatási munkacsoportja. Az ülésen a magyar katasztrófavédelem is képviseltette magát.
Az Európai Bizottság – az Európai Parlament támogatásával – 2017 októberében kezdeményezte a tűzesetek megelőzése érdekében a Tűzvédelmi Információcsere Platform (Fire Information Exchange Platform – FIEP) létrehozását. A FIEP keretében több, valamilyen speciális területtel, így például a tűzesetekkel, a tűzoltói beavatkozások tapasztalataival, az építmények tűzvédelmével, valamint a tűzmegelőzési célú lakosságtájékoztatással foglalkozó munkacsoportot alakítottak. Ez utóbbi munkacsoport tartotta ülését szeptember 14-én Brüsszelben. A Bizottság, a tagállamok, a nemzetközi szervezetek és szövetségek képviselői több előadáson keresztül mutatták be, hogyan igyekeznek felhívni az állampolgárok figyelmét a tűzvédelmi kérdésekre, saját és közösségük tűzbiztonságának javítására.

Észtország képviselői az ellenőrzések megelőzésben betöltött szerepéről tartottak előadást. Kiemelték a füstérzékelők fontosságát, ami az új építésű házakban kötelező. Az észtek emellett meghatározott épületeknél előírták, hogy évente a tulajdonosnak el kell végeznie, vagy végeztetnie egy tűzvédelmi önellenőrzést, amelyre online felületen is van lehetőség, és amelyet a hatóság ellenőriz.

A Tűzvédelmi Szövetségek Konföderációjának képviselője a lakástüzek számának a csökkentésével kapcsolatosan kidolgozott javaslatokról és interneten elérhető útmutatókról beszélt. A holland kezdeményezésre indított Európai Tűzvédelmi Akadémia kutatói a lakástüzek tapasztalatairól készített felméréseiket osztották meg a munkacsoporttal. Ezután a villamos berendezések veszélyeinek csökkentésére vonatkozó javaslatok hangzottak el.

Finnország delegáltja a lakástüzek megelőzése érdekében tett intézkedésekről, kampányokról (“No panic” = „Ne pánikolj”) számolt be. A Nemzetközi Tűzoltási és Mentési Szolgálatok Szövetségének szakembere a sprinkler berendezések lakásokban történő használatának tapasztalatairól tartott előadást, kitért a lakóépületek ilyen eszközzel való felszerelésére is.

A belgiumi Antwerpen Tűzoltó és Mentési Szolgálatának képviselője saját gyakorlatukon keresztül mutatta be, miként tudják a tűzoltóságok, illetve más hatóságok eljuttatni tűzmegelőzési üzeneteiket a különböző társadalmi csoportokhoz, különösképpen a gyerekekhez. Továbbfejlesztettek egy, a hollandok által kitalált applikációt, amelynek segítségével a gyerekek és a felnőttek egyaránt realisztikusnak tűnő veszélyhelyzeteket élhetnek át, egyfajta virtuális valóságban. Szintén belga tűzmegelőzési tájékoztatási módszerekről és szóróanyagokról beszélt az Égési Sérülések, Hegesedés Utókezelési és Kutatási Szervezete képviselője.

A Magyarországot képviselő Barta-Vámos László tű. őrnagy a hazai aktuális tűzmegelőzési kampányokról beszélt. Előadásában kiemelte a Nemzeti Hulladékgazdálkodás Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-vel közös, a szelektív hulladékgyűjtés, tűzmegelőzés és környezetvédelem népszerűsítésére szeptember 12-én indított kampányt, beszélt a tűzesetek, azokon belül is kifejezetten a lakástüzek megelőzése érdekében végzett lakosságtájékoztatási munkáról, továbbá kitért arra, hogy miként támogatja a katasztrófavédelem az Erdészeti Igazgatóság által vezetett, a szabadtéri tűzesetek megelőzését célzó FireLife projektet.

A tagállamok az egyeztetésre elhozták és megosztották saját figyelemfelhívó plakátjaikat, szórólapjaikat, foglalkoztató anyagaikat.

BM OKF