Megérkeztek a Volánbuszhoz az új Volvo autóbuszok

Ország

Megérkezett a Volánbuszhoz az a 15 új, Volvo 8900 típusú autóbusz, amelyek megvásárlásáról januárban kötött megállapodást a társaság a Volvo Hungária Kft.-vel – közölte a Volánbusz Zrt. kedden az MTI-vel.

Az új járműveket július 7-én vette át a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona a Volvo Hungária Kft. ügyvezetőjétől, Illés David Viktortól. A 15 darab hosszú, szóló – nem csuklós – jármű értéke közel 1,2 milliárd forint.
Az új autóbuszok július 7-től kezdik meg szolgálatukat. Elsőként Pest megyében, az ősz második felétől pedig várhatóan a Budapest-Újhartyán, Budapest-Veresegyház-Erdőkertes, továbbá Gödöllő és Isaszeg-Dány térsége mellett a Miskolc-Kazincbarcika útvonalon találkozhatnak velük az utasok.

Az 53 ülőhelyes járművek alacsony belépésűek, akadálymentes kialakításúak, így kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők. Az új autóbuszokat környezetkímélő, EURO 6 besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, wifi-vel és üléspáronként 1-1 USB-csatlakozási lehetőséggel szerelték fel.

A Volvo 8900 üzemeltetése az alumíniumból és acélból készített karosszéria kis tömegének köszönhetően a szokottnál gazdaságosabb és környezetkímélőbb. A szervizelés és a karbantartás az átadást követő 24 hónapban nem jár költséggel a Volánbusznál, mert a nyertes ajánlat tartalmazza ezeket a kiadási tételeket – írja közleményében a társaság.

A Volánbusz 2019 és 2022 között 3930 darab autóbusz beszerzését tervezi, így a vállalat teljes járműflottájának 60 százaléka lecserélődhet. A járműállomány fiatalítása része a fenntartható közösségi közlekedés elérése és Magyarország buszstratégiájának megvalósítása érdekében tett intézkedéseknek. A vállalat tervei szerint 2022 végéig 8,99 évre, 2031 végéig pedig 5,73 évre szorítaná le járművei átlagéletkorát.

A most érkezett járművekkel együtt 2018 őszétől már 747 új és újszerű autóbuszt állított forgalomba járműfiatalítási programja keretében a busztársaság, év végéig pedig további 119 jármű kezdi meg szolgálatát.