Tervezett megdöbbenés várható ma az Országgyűlésben

Ország

A Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezésről szóló határozati javaslatról tart ma általános vitát az Országgyűlés.

A házelnök napirendi javaslata alapján a parlamenti munka szerdán 13 órakor kezdődik, elsőként a közelmúltban elhunyt három korábbi képviselőről, Kovács Jenőről (MSZP), Rigler Zoltánról (Fidesz) és Varga Gézáról (Jobbik) emlékeznek meg, majd napirend előtti felszólalások következnek.

A képviselők ezt követően másfél órában tehetnek fel interpellációkat, további hatvan percben pedig azonnali kérdések és válaszok hangozhatnak el.

Az ülésnap végén kezdődhet vita a Minority SafePack kezdeményezéssel kapcsolatban megfogalmazott határozati javaslatról, amelyet a parlament nemzeti összetartozás bizottsága nyújtott be.

Az indítvány elfogadása esetén az Országgyűlés mély megdöbbenését fejezné ki amiatt, hogy az Európai Bizottság teljes egészében elutasította az európai őshonos nemzeti kisebbségek érdekét szolgáló kezdeményezést, így “nem csak az Európai Parlament támogató véleményét hagyta figyelmen kívül, hanem az európai polgárok akaratát is semmibe vette”.

Az Országgyűlés csütörtökön és pénteken folytatja ülését, amely április 12-én, hétfőn ér véget.

(MTI)