Szijjártó – Az elmúlt másfél esztendőben a világjárvány elleni harccal voltunk elfoglalva

Ország

Az elmúlt másfél esztendőben a világjárvány elleni harccal voltunk elfoglalva, amelynek sok tanulsága volt – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szlovéniai Celjében, a 53. Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásáron, a magyar pavilon megnyitóján.

Magyarország idén partnerországa a régió legnagyobb kereskedelmi és üzleti kiállításának.

“Soha ilyen világos bizonyítékot nem kaptunk arra, mennyire egymásra vagyunk utalva” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Szlovénok és magyarok az elmúlt esztendőkben nagyon sokat profitáltak a kétoldalú együttműködésből. Ma pedig olyan politikai kapcsolat van a két ország között, amely gyakorlatilag minden akadályt elhárított a kereskedelmi és gazdasági együttfejlődés útjából – szögezte le Szijjártó Péter.

“Azt, hogy a további fejlődés alapjai hibátlanok, mutatja az a tény, hogy 2019-ben, a világjárvány előtti utolsó normális évben, minden idők lemagasabb kereskedelmi forgalmát bonyolítottuk, 2,5 milliárd euró értékben” – emelte ki a miniszter, hozzátéve: minden jel arra mutat, hogy az idei esztendőben ez megdől, mert már az első félévben sikerült 18 százalékra növelni a kereskedelmi forgalmat.

Szavai szerint különös összekötő kapocs a két ország között, hogy a magyar gazdaság legnagyobb vállalatai egyre nagyobb szerepet játszanak a szlovén gazdaság fejlesztésében.

A vállalat-felvásárlásoknak köszönhetően az OTP Csoport a szlovén bankpiac legnagyobb szereplőjévé, a Mol Nyrt. pedig a második legnagyobb szereplőjévé válik a szlovén piacon.

Szijjártó Péter jelezte: 26 magyar vállalat mutatkozik be idén a nemzetközi vásáron az élelmiszer-, a gép-, és a divatiparból, valamint az informatika területéről.

“Ezeken a területeken a hagyományos magyar képességek és kreativitás a világ élvonalát jelentik számunkra” – mondta.

Mindazonáltal hozzátette: hoztak igazi látványosságokat is. “A magyar emberek sportszeretete és innovációs képessége együttesen mutatkozik meg azokban a fejlesztésekben amelyek itt megjelennek” – fogalmazott.

A tárcavezető kiemelte: a politikai feltételek adottak annak érdekében, hogy a pénzügyi feltételek is nyitottak legyenek, az Eximbank 370 milliós hitelkeretet nyitott a magyar és szlovén vállalatok együttműködéséhez.

Szijjártó Péter sok sikert kívánt a magyar vállalatoknak azon cél eléréséhez, hogy az esztendő végére “összejöjjön” az 5,5 százalékos gazdasági növekedés.

A miniszter külön megköszönte Zdravko Pocivalsek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszternek az elkötelezettségét, s azt, hogy a két ország közötti kapcsolatok elmélyítésén dolgozik.

A koronavírus-járvány miatt, egy év kihagyás után rendezik meg a celjei 53. Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásárt, a régió legnagyobb kereskedelmi és üzleti eseményét, amelynek partnerországa 2021-ben Magyarország.

A szeptember 15-19. között megrendezett vásáron Magyarország díszvendégként mutatkozik be. Az érdeklődők megismerhetik a magyar gazdasági, kulturális, turisztikai és gasztronómiai értékeket, illetve az új üzleti partnereket kereső legsikeresebb és legjelentősebb magyar vállalatokat.

MTI: Kriják Krisztina