Jelölési hibákat találtak a babapiskótáknál

Ország

A Szupermenta termékteszten 24 babapiskótát, illetve babapiskóta jellegű terméket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyikkel sem volt gond, de nyolc terméknél előfordultak jelölési hibák.

A Nébih csütörtöki tájékoztatása szerint a Magyar Élelmiszerkönyv pontosan szabályozza, mit nevezhetnek a gyártók, forgalmazók babapiskótának, így a tesztben 8 babapiskóta és 16 piskóta elnevezésű termék szerepelt.

A Nébih laboratóriumaiban a szakemberek elvégezték az élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatokat, ezek során mindent rendben találtak. A hatósági felügyelők megvizsgálták a termékek csomagolásán a zsír-, cukor-, fehérje- és sótartalomra vonatkozó jelöléseket, és ellenőrizték a tej-, laktóz- és gluténmentesség jelölését is, ezen a téren sem volt probléma.

Nyolc terméknél ugyanakkor akadtak jelölési hibák. Gond volt az aromával bevitt színezék feltüntetésének hiányával, a tápértékjelöléssel és az összetevők felsorolásával is.

A hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozók ellen hatósági eljárás indult, és a hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki. A bírságok összege együttesen mintegy 550 000 forint volt.

A Nébih közleményében jelezte azt is, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv irányelve szerint jelenleg a babapiskóták jelölésén kötelező feltüntetni a “6 hónapos kortól fogyasztható” feliratot. A termékek jelentős cukortartalma miatt azonban rendszeres fogyasztásuk nem javasolt csecsemők és kisgyermekek számára, ezért folyamatban van a szabályozás módosítása.

MTI

Fotó: Nébih