Katasztrófavédőknek adják ki magukat a csalók

Rendőrség

Ismét csalók adják ki magukat a megyei katasztrófavédelem szakembereinek. Legutóbb júniusban hívta fel a veszélyre a figyelmet az igazgatóság, most újra hangsúlyozzák, az ismeretlen elkövetők mozgásban vannak.

A katasztrófavédelem közleménye szerint a csalók több céget, telephelyet, üzletet kerestek fel azzal, hogy hamarosan tűzvédelmi ellenőrzést tartanak a telephelyen, amelyhez bizonyos iratokat elő kell készíteni. Az elkövetők a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályára hivatkoznak.

A szóban forgó vállalkozások sok esetben megtévesztő, a hatóságokéval könnyen összeköthető feliratokat és jelképeket szerepeltetnek gépjárműveiken, fellépésük határozott és mindig a katasztrófavédelem, a tűzvédelmi hatóság bírságolására hivatkozva próbálnak nyomást gyakorolni a vásárlás érdekében. Bárhol előfordulhatnak, autószerelő-műhelyben, fodrászatban, kozmetikai szalonban, bútorüzletben és strandon egyaránt megpróbálkoznak ilyen jellegű értékesítéssel.

A magukat a katasztrófavédelem alvállalkozójának, kiadó emberek az előzetes tájékoztatás után több helyen is megjelentek, és különféle tűzvédelmi berendezéseket, tűzoltókészülékeket adtak el, magasabb áron, mint amennyiért ezek egyébként beszerezhetőek.

Az elkövetők személyazonosságra továbbra is ismeretlen, tettüket feltehetően a vagyonszerzés érdekében követik el. Hajdú-Bihar megyében egyelőre csak Püspökladányban történtek ilyen esetek.

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy:

– A katasztrófavédelem munkatársai egyenruhában, szolgálati igazolvánnyal, szolgálati jelvénnyel felszerelve, megfelelő dokumentumok birtokában járnak ellenőrizni. Az ellenőrzöttek minden esetben kérjék el az ellenőrzést végzők szolgálati igazolványát és jelvényszámát! Az egyenruha és a jelvények, igazolványok itt tekinthetők meg.
– A katasztrófavédelem munkatársai soha nem kínálnak eladásra tűzvédelmi eszközöket, berendezéseket.
– A katasztrófavédelem hatósági ellenőrzései alkalmával soha nem készpénzben kell kifizetni a bírságot. A bírságokat hatósági határozat állapítja meg, amelyek pecséttel, iktatószámmal vannak ellátva.
– Lehetősége van a katasztrófavédelem munkatársainak helyszíni bírságot is kiszabni, ilyenkor csekket adnak, amelyen a számlatulajdonos a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelynek a számlaszáma: 10023002-00283494-20000002.
– A csalók esetenként a katasztrófavédelem szóvivőire hivatkozva tévesztik meg az embereket, holott a katasztrófavédelem szóvivői nem szerveznek hatósági ellenőrzéseket.
– Az ellenőrzésekről a helyszínen jegyzőkönyv készül, amelynek egy példányát az ügyfélnek át kell adni. Minden esetben ragaszkodjanak az aláírt, lepecsételt jegyzőkönyvhöz az ellenőrzéseken!
– Az esetleg hiányzó iratok pótlása – a megszabott határidőn belül – nem kerül pénzbe.
– A hatósági ellenőrzéseket nem alvállalkozók, megbízott cégek végzik, hanem mindig a katasztrófavédelem képviselői.
– Ha bármilyen visszaélést tapasztal, értesítse a rendőrséget!