Megölték az újszülöttet – jön az első tárgyalás

Rendőrség

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa 2016.10.24-én 9 órától a következő ügyet tárgyalja.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2016 áprilisában N. Szilvia Vivien vádlottat emberölés bűntette miatt 14 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. S. Dávid II.r. vádlottat bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette miatt 12 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére súlyosításért, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2014 áprilisában, Hajdúszoboszlón, kiderült I.r. rendű vádlottról, hogy teherbe esett és a gyermek apja II.r. vádlott. Elhatározták, hogy semmiképpen sem fogják a gyermeket megtartani, mindent megtesznek azért, hogy I.r. vádlott elvetéljen. Megállapodtak abban is, hogy minden körülmények között eltitkolják azt, hogy tudnak a terhességről és minden olyan dolgot el fognak követni, ami a gyermekre ártalmas lehet.

A nő rendszeresen fogyasztott alkoholt, többet cigarettázott és II.r. vádlott több alkalommal megütötte illetve megrúgta I.r. vádlott hasát, hogy elvetéljen. Mivel ez nem történt meg, megállapodtak abban, hogy ha a gyermek mégis élve megszületik, I.r. vádlott meg fogja fojtani, majd II.r. vádlottal eltüntetik a testet. 2014 júliusában I.r. vádlott egyedül volt otthon és a fürdőszobában megszülte a gyermeket, akinek egy ollóval több sérülést okozott, majd a kád pereméhez ütötte a fejét.

Ezt követően törölközőbe csavarta és miközben az erős vérzését próbálta csillapítani, a polcon lévő törölközők alá rejtette. Ezt követően sírva felhívta az édesanyját, akinek sírva elmondta, hogy mi történt. Majd II.r. vádlottat is hívta. A hazaérkező szülők megtalálták a halott gyermeket, II.r. vádlott értesítette a mentőket. A gyermek életképes állapotban jött a világra, a bántalmazás nélkül a szülést követő szakszerű orvosi ellátással életben tartható lett volna. Első nyilvános ülés.