7500 forintért gyilkolt

Rendőrség

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Margit vezette tanácsa 2016.11.08-án 9:30 órától a következő ügyet tárgyalja.

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2016 áprilisában B. József vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet ellen a vádlott és védője részbeni felmentésért illetve enyhítésért fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint 2015 januárjában a vádlott ittas állapotban bemászott Miskolcon egy családi ház udvarára azért, hogy ott lakó ismerősétől, a sértettől pénz illetve egyéb értékeket szerezzen. A bejárati ajtó előtt azonban váratlanul szembe találta magát a sértettel, akit szó nélkül többször mellkason szúrt, majd a konyhán keresztül belökdöste a szobába, ahol a sértett összeesett.

A vádlott ezt követően kutatni kezdett a házban, magához vett egy mobiltelefont és 7500 forintot. Közben a sértett magához tért, ezt észlelte a vádlott és még kétszer megszúrta a sebesült férfit, majd távozott a helyszínről. A sértett a helyszínen meghalt. A vádlott a következő napokban még kétszer visszament a házba különböző értékekért. Elhozott egy motoros fűrészt, egy benzines fűnyírót, hősugárzót, láncfűrészt, rézkábelt. Amikor azonban a sértett fia hazaért, a vádlott elmenekült a házból. 205 januárjában az ismét ittas állapotban lévő vádlott megjelent korábbi főbérlője lakásában és szállást kért. Mivel az idős házaspárnak nem volt erre lehetősége így nemet mondtak. A vádlott nem sokkal ezután visszament a lakásba és egy macséta jellegű fegyverrel szó nélkül rátámadt a házaspárra. Mindkét sértettet háromszor fejbe vágta, amitől a sértettek hangosan jajveszékelve  a földre estek.

A sértettek további bántalmazását a segítségkérésre felfigyelő K. Richárd megjelenése akadályozta. A vádlott ekkor erre  a férfira is rátámadt. Azonban a sértett bal karját felemelve védekezett az ütéssel szemben. A vádlott ezt követően elmenekült a helyszínről. A vádlott cselekménye az idős házaspár életének kioltására irányult, de K. Richárd érkezésekor ez a cselekmény félbemaradt. A házaspár és K. Richárd 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Első nyilvános ülés.