Kutyák a rendőrség szolgálatában

Rendőrség

Projektzáró értekezlet a szolgálati kutyák kiképzéséről.

Az Európai Unió 2011-ben KYNOPOL néven hozta létre a rendvédelmi kutyavezetők hálózatát, hogy a tagállamok bűnüldöző szervei a szolgálati kutyák alkalmazásával kapcsolatos tevékenységeiket megfelelően koordinálni tudják. A hálózat hozzájárulhat a szervezett bűnözés, illetve súlyos nemzetközi bűncselekmények elleni egységesebb fellépéshez.

A Belső Biztonsági Alap és magyar Belügyminisztérium támogatásával megvalósuló Az „Együttműködés a kutyavezetők között, szolgálati kutyák kiképzése terén” elnevezésű projekt zárórendezvénye 2019. augusztus 27-én és 28-án Pilisszentkereszten zajlott. A nemzetközi konferencia célja a projekt során szerzett tapasztalatok összegzése és megosztása, valamint a Kynopol-hálózat további, önálló működéséhez kapcsolódó tervezés, illetve a stratégiai elképzelés kialakítása.

A eseményen előadást tartott Dr. Tóthi Gábor, a Belügyminisztérium Európai Uniós és Nemzetközi Helyettes Államtitkárság képviselője, a projekt tapasztalatairól beszámolt Dr. PhD. Less Ferenc r. alezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Főosztály vezetője, a Kynopol titkárságvezetője.

A záróértekezlet Európa 13 országából érkezett résztvevői megállapították, hogy a projekt céljai teljesültek, tevékenységei jelentős mértékben hozzájárultak a szolgálati kutyás szakemberek európai szintű kapcsolatfelvételéhez, az ismeretek és a bevált gyakorlatok átadásához, cseréjéhez.

A szakemberek nagy jelentőséget tulajdonítanak a Kynopol jövőbeli tevékenységének, mivel hálózatunkat tartják a szakterület legfontosabb, nemzetközi szintű platformjának.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.