Ítélet kényszerítés ügyben

Rendőrség

Jogerős ítéletet hozott kényszerítés bűntette és más bűncselekmények miatt a másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a 2020. január 14-én megtartott nyilvános ülésen.

Ezzel a – Pécsi Járásbíróság 2019. május 24-én kihirdetett elsőfokú ítéletét helybenhagyva – Sz.B.Gy. elsőrendű vádlottat 4 rendbeli társtettesként és folytatólagosan elkövetett kényszerítés bűntettében, személyi szabadság megsértésének bűntettében és testi sértés bűntettében, míg B.Sz. másodrendű, K.T. harmadrendű, K.R. negyedrendű vádlottakat 4 rendbeli társtettesként és folytatólagosan elkövetett kényszerítés bűntettében bűnösnek mondta ki, ezért az elsőrendű vádlottat 2 év börtönre, a másodrendű vádlottat, mint visszaesőt 1 év 5 hónap börtönre, a harmadrendű vádlottat 1 év börtönre, míg a negyedrendű vádlottat 10 hónap börtönre ítélte, egyúttal valamennyi vádlottat eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az első-, másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak más ügyben töltött letartóztatásuk során egy zárkában tartózkodtak a pécsi büntetés-végrehajtási intézetben további négy zárkatársukkal együtt. Az elsőrendű vádlott érkezését követően a vádlottak a további négy zárkalakó felett félelmen alapuló hatalmi rendszert alakítottak ki. A vádlottak 2016. december 7. és 19. között a négy sértettet félelemben, fenyegetés hatása alatt tartották. Az elsőrendű vádlott az egyik sértettet bezárta a WC-be, onnan – a többi vádlott segítségével – nem engedték ki, egyikük nyakához nyitott bicska pengéjét tartotta a többi sértett megfélemlítése érdekében. A vádlottak többször egy-egy ütéssel bántalmazták a sértetteket. Az elsőrendű vádlott az egyik sértettet egyszer úgy megütötte, hogy az állkapocs-csont törését szenvedte el. A vádlottak két sértettet arra bírtak rá, hogy alkarjukon cigarettát nyomjanak el, akik a fenyegetések hatására ezt meg is tették több, mint négy alkalommal. A fenti időszak alatt kialakított uralmi helyzetüket kihasználva a vádlottak a sértettek részére a bv. intézet által kiporciózott ételből a húst elvették és elfogyasztották, félelmet keltve, kényszerítve a sértetteket ennek tűrésére.

Az ítélet jogerős.