Letartóztatták a pécsi zsarolót

Rendőrség

A Pécsi Járásbíróság 2020. március 16-án egy hónapra elrendelte F. P. K. gyanúsított letartóztatását zsarolás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésére álló adatok szerint F. P. K. gyanúsított férfi 2020. március 12. napján 15.00 óra körüli időpontban egy szóváltást követően előbb bántalmazással fenyegette meg D. S. G. sértett férfit – annak munkahelyén, egy pécsi gimnázium tornaterménél –, majd egy alkalommal pofon ütötte.

Ezt követően 2020. március 13. napján 13.00 óra körüli időpontban a gyanúsított odament az Árkád üzletháznál gyalogosan közlekedő sértetthez, és az egy nappal korábban történtekre hivatkozva verekedésre szólította fel. Ennek során bokszolói múltjára hivatkozott, valamint kijelentette: eltöri a sértett arcát, állkapcsát, maximum elveszti a sportolói karrierjét. Azt is közölte a sértettel, hogy nem bántja, ha bocsánatot kér tőle. Végül kijelentette: az is a bocsánatkérés része, ha a sértett fizet neki.

D. S. G. sértett megijedt a gyanúsított fenyegető fellépésétől és kijelentésétől, ezért egy közeli ATM-ből kivett 20.000 forintot, amit átadott az őt folyamatosan kísérő gyanúsítottnak, majd félelmében további 5.000 forintot adott neki.

F. P. K. gyanúsított ezután kérdéseket tett fel a sértettnek a fizetéséről, majd kijelentette, hogy a későbbiekben szeretné vele tartani a kapcsolatot. Ezután a délutáni, majd az esti órákban a gyanúsított felhívta a sértettet az ismeretlen módon megszerzett telefonszámán azért, hogy ismét találkozzanak, amikor is a rendőrség a gyanúsítottat elfogta.

A bűncselekmény törvényi fenyegetettségére és a gyanúsított életmódjára figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén megszökne, elrejtőzne.

Megalapozottan lehet tartani attól is, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a sértett, illetve a még felkutatandó tanú megfélemlítésével, jogellenes befolyásolásával a bizonyítást veszélyeztetné.

A gyanúsított büntetett előéletére, valamint arra tekintettel, hogy a gyanúsított munkahellyel nem rendelkezik és a bűncselekményt büntetőeljárás hatálya alatt követte el, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása estén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

Az ügyész tudomásul vette a végzést, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be ellene, így a bíróság határozata nem végleges.