Kiskorúaknak is értékesített pszichoaktív anyagokat

Rendőrség

A Pécsi Járásbíróság 2021. február 12-én elrendelte két férfi letartóztatását egy hónapra tizennyolcadik életévét betöltött személy által kereskedéssel, oktatási, köznevelési feladatok ellátására rendelt épület területén, illetőleg annak közvetlen környezetében elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint 2021. február 9-ét megelőző hónapokban, Pécsett egy iskola, művelődési ház, dohánybolt és gyógyszertár környékén több személynek, – közöttük egy 18. életévét még be nem töltött személynek – pszichotróp anyagokat („biofű”) tartalmazó pakkokat értékesítettek. A vevők 1000 forintot fizettek a gyanúsítottaknak az anyagok csomagjáért.

A nyomozó hatóság 2021. február 9-én vonta intézkedés alá a gyanúsítottakat, majd az általuk használt ingatlanokban házkutatást tartott, melynek során két pécsi lakásból értékesítésre előkészített, alufóliába csomagolt zöld növényi származékot tartalmazó anyagokat, készpénzt, a terjeszteni kívánt új pszichoaktív anyag előállításához szükséges anyagokat, műszaki cikkeket és személygépkocsit foglalt le.

A gyanúsítottak vonatkozásában alkalmazott kábítószer gyorsteszt negatív eredményt mutatott. A gyanúsítottak mindketten többszörösen büntetett előéletűek, jelenleg is több más büntetőeljárás hatálya alatt állnak.

A gyanúsításban szereplő, jelentős tárgyi súlyú bűncselekményre figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén az eljárásban elérhetetlenné válnának, megszöknének, elrejtőznének, az eljárásban résztvevő egyéb személyek befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével befolyásolnák a bizonyítást, illetve újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményeket követnének el.

A bíróság végzését az ügyész és a gyanúsítottak tudomásul vették. A gyanúsítottak védői a letartóztatás tárgyában tartott ülésen nem jelentek meg, így esetleges fellebbezéseiket öt napon belül jelenthetik be.

A bíróság határozata nem végleges.