Kilenc díler és huszonhárom drogfogyasztó ellen javasol vádemelést a rendőrség

Rendőrség

Közel két évvel ezelőtt számolt be a rendőrség egy tízfős drogbanda felszámolásáról. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály debreceni munkatársai voltak azok, akik összehangolt akció keretében, egyszerre tíz helyszínen tartottak razziát. A budapesti, törökbálinti, debreceni és szegedi lakcímeken végrehajtott kutatások mérlege akkor közel másfél kiló kábítószer volt; köztük marihuána, amfetamin és extasy tabletta. A drogon túl a nyomozók lefoglaltak porciózáshoz, méréshez, hígításhoz és tároláshoz használt eszközöket, valamint fegyvereket is.

Az idő előre haladtával – a kábítószerterjesztő bűnbanda kapcsolatainak feltérképezésével – egyre bővült a gyanúsítottak száma, ugyanúgy, ahogy a dílerek ellen beszerzett bizonyítékok köre. A büntetőeljárás során a nyomozók számára körvonalazódott, hogy a 9 terjesztő között több rokoni kapcsolat is van. A csapat élén állt az a debreceni S. Zoltán, akinek felesége és édesanyja is tevőlegesen részt vett a drogbizniszben. Míg a férfi neje leginkább a kábítószer csomagolásában segédkezett párjának, addig a mama a drog árusításából vette ki a részét.

A család droghoz való mindennapi viszonyát bizonyította, hogy a fiatal pár esküvője előtti legény- illetve lánybúcsún a vendégek számára felkínált menü részét képezte az amfetamin is, aminek értékét természetesen beleszámították a buli részvételi díjába.

A büntetőeljárás során a rendőrök 9 főt jelentős mennyiségű kábítószerre, bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítottak meg, míg 23 főt kábítószer birtoklásával. A 9 terjesztő közül öten bűnügyi felügyelet alatt állnak, míg négyen szabadlábon vannak. A fogyasztókkal szembeni eljárást a nyomozók elkülönítették ezen ügytől, ők mindannyian szabadlábon védekeznek.

Ugyancsak külön eljárás keretében indított vagyonvisszaszerzési nyomozást a KR NNI Vagyonvisszaszerzési Hivatala, akik megállapították, hogy a 9 gyanúsított legális jövedelme az elmúlt években nem állt arányban életkörülményeikkel és az általuk felhalmozott vagyonnal. Tőlük összesen több mint 5 és fél millió forintot, közel kétezer eurót, valamint különböző külföldi valutát foglaltak le. S ugyancsak a lefoglalás tárgya volt egy tízmillió forint értékű gépkocsi is.

A bűnbanda elleni kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos nyomozás iratait a KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály V. Bűnüldözési Osztálya vádemelési javaslattal küldte meg a napokban a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségnek.