Interneten árulta a nem létező tárgyait

Rendőrség

A Pécsi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy budapesti férfi ellen, aki interneten hirdetett olyan termékeket, amelyekkel ténylegesen nem rendelkezett.

A férfi 2019 ősze és 2020 augusztusa között munkaviszonnyal, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, ezért elhatározta, hogy vagyon elleni bűncselekmények elkövetésével fog pénzre szert tenni.

2019 őszén az egyik közösségi oldalon létrehozott egy Fashion and Style nevű csoportot, ahol különböző ruhaneműket, bútorokat, babakocsikat és ékszereket hirdetett eladásra úgy, hogy azok a birtokában és tulajdonában sohasem voltak. A vádlott ezen tárgyakról az interneten keresett képeket, majd azokat a csoportba feltöltötte azt állítva, hogy a képek az általa eladni kívánt termékekről készültek.

A férfi által feladott hirdetésekre a sértettek jelentkeztek, majd a vádlottal történt egyeztetést követően részére a vételárat átutalták.

A hirdető azonban a termékeket nem küldte meg a sértetteknek tekintettel arra, hogy azokkal nem is rendelkezett. A férfi az átutalt pénzt saját megélhetésére fordította.

A férfi 2019 októbere és 2020 májusa között 27 személyt tévesztett meg, akiknek összesen közel 900.000,-Ft kárt okozott.

Az elkövető cselekménye 27 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás megállapítására alkalmas, mely bűncselekmények közül a legsúlyosabb 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.