Orvos sztetoszkóppal

Letartóztatta a Pécsi Járásbíróság a kórház felgyújtásával és az orvosok megölésével fenyegetőző férfit

Rendőrség

A Pécsi Járásbíróság 2022. július 21. napján egy hónapra elrendelte B. Z. gyanúsított letartóztatását közveszéllyel fenyegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2022. július 17. napján 17.00 óra körüli időben, ittas állapotban meglátogatta nagyanyját, akit egy Baranya megyei kisváros kórházában kezelnek fekvőbetegként. A kórházban felelősségre vonta az ápolókat, mert az idős beteget véleménye szerint nem megfelelően látták el. A kórházi osztályon kiabált, azzal fenyegette a dolgozókat, hogy megöli őket és felgyújtja az épületet, ezért a biztonsági szolgálat kikísérte az udvarra.

A gyanúsított ezt követően a helyi autóbusz-pályaudvarra ment, ahol a tulajdonában lévő mobiltelefonról 17 óra 53 perckor felhívta a 112 segélyhívó számon az ügyeleti központot, majd durva kifejezéseket kiabálva közölte, hogy „öreganyját kikötözve találta a mai napon a látogatása során”. Azzal fenyegetőzött a telefonban, hogy megöli az orvost, akivel beszélt, de „megöli az összes orvost, ha meghal az öreganyja”. A gyanúsított fenyegetőzött azzal is, hogy „abban a pillanatban, ahogy meghal az öreganyja, a kórház fel lesz gyújtva, erre pontot lehet tenni és pecsétet”.

A gyanúsított még ugyanezen a napon, 22 óra 19 perckor ismételten segélyhívást kezdeményezett a 112-es hívószámon, ennek tartalma azonban még nem ismert, a hívás hangfelvételének beszerzése folyamatban van.

A gyanúsított a kihallgatása során a bűncselekmény elkövetését beismerte.

A terheltet az elmúlt tíz évben elkövetett bűncselekmények miatt többször ítélték már szabadságvesztés büntetésre, ezért a bíróság szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el, a fenyegetésben foglaltakat megkísérelné véghez vinni.

Figyelemmel továbbá arra, hogy a gyanúsított maga sem tudta a tartózkodási helyét megfelelően megjelölni, annak is fennáll a veszélye, hogy szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, elrejtőzne.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

A gyanúsított fellebbezett a végzés ellen szabadlábra helyezés végett, az ügyész tudomásul vette a bíróság döntését, a védő nem volt jelen az ülésen, így a bíróság határozata nem végleges.