Vagyona miatt gyújtották rá a kastélyát a baranyai férfira

Rendőrség

A Baranya Megyei Főügyészség többszörösen minősülő emberölés bűntette miatt emelt vádat két férfi ellen, akik bári kastélyát rágyújtva végeztek a sértettel, hogy megszerezzék vagyonát.

A vád szerint a rendkívül jó anyagi körülmények között élő sértett férfi élettársa 2018-ban meghalt, melyet a sértett nem tudott feldolgozni, az alkoholba menekült, ezt kihasználva pedig bűnözői csoportok „szálltak rá”, élősködtek rajta.

A két vádlott 2020 tavaszán költözött be a sértett budapesti házába. Elhatározták, hogy a sértettől megszabadulnak, őt megölik és megszerzik vagyonát. Ennek érdekében a sértett gyógyszereit és egyéb gyógyszereket orvosi javaslat, ellenőrzés és a férfi tudta nélkül alkoholban feloldva itatták meg vele.

A vádlottak több úton próbáltak a sértett vagyonához hozzájutni. Többek között a férfi tudta nélkül értékesítettek egyik cégének telephelyéről nagy mennyiségű fém hulladékot. A sértett értékpapírjainak egy részét, közel 180 millió forint értékben megkísérelték értékesíteni, a vételárat megszerezni.

A sértett 2020 júniusától gondnokság alatt állt, ekkor a vádlottak őt bári kastélyába költöztették. A kastélyból hónapokon keresztül, több tízmillió forint értékben tulajdonítottak el bútorokat, borokat.

Ez időtől kezdődően a vádlottak a férfit gyakorlatilag fogva tartották, bántalmazták.

A sértettnek 2020 augusztusában Budapesten rendőrségen, illetve járási hivatalban kellett volna megjelennie, amit a vádlottak mindenképpen meg akartak akadályozni. Elhatározták, hogy végrehajtják a sértett megölésére irányuló tervüket. Előzetes megállapodásuknak megfelelően az egyik férfi –hogy a gyanút magukról elterelje- Budapestre utazott, meghagyva a másik vádlottnak, hogy tervüket hajtsa végre. A másik vádlott éjszaka megfojtotta a sértettet, majd a kastélyban égésgyorsító anyagot locsolt szét, azt meggyújtotta; nagy kiterjedésű tűz alakult ki. A férfi ezután szállására sietett, azt a látszatot keltve, hogy ott aludt.

A vádlottak cselekménye előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból vagy célból elkövetett emberölés bűntettének megállapítására alkalmas. Az ügyészség a vádiratban életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Kép: illusztráció.