Huszonöt ember ellen emeltek vádat választási csalás miatt Baranyában

Rendőrség

A Baranya Megyei Főügyészség választás rendje elleni bűncselekmény bűntette miatt emelt vádat 25 vádlottal szemben, akik a 2019. évi magyarországi önkormányzati választásokon egy baranyai településen próbálták a választás eredményét befolyásolni.

2019 októberében Magyarországon önkormányzati választást tartottak. A vádirat szerint egy baranyai kis településen polgármester-jelöltként ketten indultak. Közülük az egyik jelölt a választás megnyerése érdekében felvette a kapcsolatot két ismerősével, akiket rábírt arra, hogy ismerőseiknek, illetve ismeretlen személyeknek ajánljanak fel pénzt a településre történő átjelentkezésre, illetve arra is, hogy a választás napján ezen személyek menjenek el szavazni, és rá adják le szavazataikat.

A két felkért vádlott ezt követően több személyt rábírt arra, hogy állandó lakhelyükről jelentkezzenek át a községbe, majd vegyenek részt az önkormányzati választásokon és pénzért szavazzanak a meghatározott polgármester-jelöltre. A pénzt minden esetben az ügy I. rendű vádlottja, a polgármester jelölt adta át a két közvetítő személynek, akik ezt továbbították a felkért választóknak.

Mindezek mellett a polgármester-jelölt több személyt közvetlenül is befolyásolt abban, hogy az állandó lakóhelyüket változtassák meg, majd pénzért személyére adják le voksukat.

A polgármester jelölt az átjelentkezésekért fejenként 5.000,-Ft-ot adott a felkért személyeknek, valamint további 5.000,-Ft-ot a rá történő szavazásért. A három vádlott vádirati tényállás szerint összesen 22 személyt bírt rá arra, hogy állandó lakóhelyüket megváltoztassák, illetve hogy az önkormányzati választáson szavazzanak.

A választások kiírása idején a választói névjegyzékben szereplő választópolgárok száma duplájára emelkedett az átjelentkezések következtében a választási névjegyzék zárásakor a településen. A választási csalás gyanúja miatt a választási bizottság a választási eljárást megsemmisítette és megismételt eljárást írt ki, melyen a másik jelölt nyert.

A vádlottak által elkövetett cselekmények a választás rendje elleni bűncselekmény bűntettének megállapítására alkalmas, melynek büntetési tétele 3 évig terjedő szabadságvesztés. Az ügyészség a bűncselekményt szervező volt polgármester-jelölt vádlott vonatkozásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre tett indítványt.