Ismét rossz lóra tett a kábítószer-kereskedő és a drogfutár édesanyja

Rendőrség

Korábban kábítószer-kereskedelem bűntette miatt jogerősen hosszabb szabadságvesztésre ítélt 50 éves férfi és 73 éves édesanyja, valamint további két társuk ellen a Fővárosi Főügyészség 2020 októberében emelt vádat bűnszervezetben, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt.

Az elsőfokú eljárásban megállapított tényállás lényege szerint, miután a férfi 2018 elején feltételes szabadságra került, a már korábban szabadult édesanyjával, illetve két további társával megállapodott, hogy Hollandiából kábítószereket fognak beszerezni hazai értékesítésre.

Hosszas szervezés után a férfi az édesanyjával autóval Hollandiába utazott, míg egy szlovákiai születésű társuk repülővel ment utánuk, akinek a segítségével a Hollandiában megvásárolt kábítószert a járműben elrejtették. A gépkocsival 2019. január 12-én a 73 éves vádlott tért vissza Magyarországra a negyedik bűntárs Budapest III. kerületi tartózkodási helyére, ahol várta őt a repülővel hazaért fia és a további két társa.

A több kilónyi kokain rejtekhelyről történő kipakolása közben a bűnszervezet tagjait a kiérkező rendőrök tetten érték, a teremgarázsban, valamint az általuk használt lakásban megtalált kábítószereket lefoglalták.

A Fővárosi Törvényszék 2022. november 2-án kihirdetett elsőfokú ítéletével a bűnszervezet vezetőjét és három tagját bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, amelyért a férfit, mint különös visszaesőt 22 év fegyházbüntetésre, míg az ugyancsak különös visszaeső édesanyját 20 év fegyházbüntetésre ítélte. A bíróság a további két elkövetőtársat 16, illetve 12 évi fegyház fokozatú szabadságvesztésre ítélte, és valamennyi vádlottat 10 évi tartamban eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az elsőfokú ítélet szerint egyik vádlott sem bocsátható kiszabott büntetéséből feltételes szabadságra.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a bűnszervezet vezetőjének terhére életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabásáért, míg két férfi bűntársa terhére felemelt tartamú szabadságvesztés büntetésért fellebbezett.

Az elsőfokú ügydöntő határozat ellen valamennyi vádlott és védőik felmentés, illetve enyhítés céljából fellebbeztek.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban előterjesztett másodfokú indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartotta, egyben kezdeményezte a védelmi fellebbezések elutasítását a Fővárosi Ítélőtáblánál.

A fellebbviteli eljárás befejezését valamennyi vádlott letartóztatásban várja.