Bíróság, kalapács

Jogerős ítélet a gyújtogatással közveszélyt okozó pécsi fiatalok ügyében

Rendőrség

Az ügyészség fellebbezése folytán másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a napokban megtartott tanácsülésen meghozott ítéletével a 2022. július 5. napján kelt elsőfokú ítélet negyedrendű vádlottra vonatkozó részét megváltoztatta. Így a bíróság jogerősen O. J. fiatalkorú elsőrendű vádlottat, halmazati büntetésül, kétrendbeli társtettesként elkövetett közveszélyokozás bűntette és rongálás bűntette miatt egy év nyolc hónap – végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett – fiatalkorúak fogházára, D. L. fiatalkorú másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett közveszélyokozás bűntette miatt nyolc hónap – végrehajtásában kettő év próbaidőre felfüggesztett – fiatalkorúak fogházára, L. V. T. fiatalkorú harmadrendű vádlottat társtettesként elkövetett közveszélyokozás bűntette miatt egy év – végrehajtásában kettő év próbaidőre felfüggesztett – fiatalkorúak fogházára, és O. D. V. felnőttkorú negyedrendű vádlottat – mint visszaesőt – társtettesként elkövetett közveszélyokozás bűntette miatt kettő év börtönre és három év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a negyedrendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2018. október 18-án az elsőrendű fiatalkorú vádlott férfi, a harmadrendű fiatalkorú vádlott nő és a negyedrendű felnőttkorú vádlott férfi Pécsett, egy víztorony közelében lévő erdei tisztáson – a száraz aljnövényzetet öngyújtóval meggyújtva – egy szemétkupacot begyújtottak, amely fák, magas bokrok és gyalogút mellett helyezkedett el, majd a 25 m2 területen égő tüzet magára hagyták, a tűzoltóságot nem értesítették. Tűzoltói beavatkozás nélkül a tűz a közeli családi házakra is átterjedhetett volna.

2019. február 10-én 17 óra körüli időben az első- és másodrendű fiatalkorú vádlott férfiak felgyújtottak egy gazdasági társaság tulajdonát képező, egy baranyai település külterületén fekvő energianád- és energianyár-ültetvényt az aljnövényzetet öngyújtóval történő meggyújtásával. A növényzet 1,8 ha területen égett le, több mint 1 millió forint kár keletkezett. A tűz emberi beavatkozás nélkül a közeli lakott területekre is átterjedhetett volna.

2019. április 2-án az éjszakai órákban az elsőrendű fiatalkorú vádlott férfi egy családi gazdaság tulajdonát képező, a korábbi baranyai település külterületén található másik energianád-ültetvényen – szintén a száraz aljnövényzet meggyújtásával – a növényeket felgyújtotta, és ezzel közel 1,5 millió forint kárt okozott. Emberi beavatkozás nélkül a tűz ebben az esetben is átterjedhetett volna lakott településekre.