Bienerth: Súlyos visszaéléseket találtak az úszószövetségnél

Sport

Súlyos visszaéléseket talált az úszószövetség korábbi vezetésénél a Deloitte által elvégzett átvilágítás. Csalás és hűtlen kezelés gyanúja is felmerül a felelőtlen gazdálkodás mellett. Bienerth Gusztáv elnök azt mondja, feljelentést fog tenni. A korábbi elnök, Gyárfás Tamás és a hozzá köthető emberek hadjáratot indítottak a jelenlegi elnök ellen – nyilatkozta Bienerth Gusztáv a 24-nek.

A Deloitte nemzetközi könyvvizsgáló cég vizsgálatát július 27-én véglegesítették. Ez azt mutatja, hogy a magyar szövetség mérlege az előző két évben nem volt szabályos, jelentős tételek nem szerepeltek benne, vannak szerződések, melyeket a magyar szövetség nem hagyott jóvá, köztük több tízmilliós értékben is. Olyan szerződés is van a korábbi elnök, Gyárfás Tamás és a szövetség között, amelyről az elnökség nem tudott – mondjaBienerth Gusztáv.

A vizsgálat hitelesített eredményét Bienerth Gusztáv a hétfői elnökségi ülésen ismertette. Felmerül a csalás, a hűtlen kezelés és a felelőtlen gazdálkodás is. Az ellenőri testület sem végezte jól a munkáját, hiszen semmilyen írásos jelentést nem készített a vizsgált időszakban.

Gyárfás Tamásról azt mondja: “nagyon régóta úgy érzem, hogy egy árnyékkal kell viaskodnom, aki mindenhol ott van, direktben soha nem mondja el a véleményét, hanem különböző megbízottakon keresztül”. A FINA vezetőit például valakik azzal fogadták a vb elején, hogy az új elnök nem tényező, a vb után 15 nappal távozni fog. A héten pedig az úszószövetség volt sajtósa írt részletes levelet a FINA bürónak a magyarországi helyzetről, miközben a szövetséghez már semmi köze. Erről a FINA egyik felső vezetője felháborodottan tájékoztatta, hiszen a büró számára a jelenlegi elnök teljesen legitim.