Chema lett a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya

Sport

Az eddigi másodedzőt, a spanyol José María Rodríguez Vaqerót – sportági becenevén Chemát – nevezte ki a férfiválogatott szövetségi kapitányává szombaton a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ).

Az MKSZ honlapja szerint a kapitány szerződése 2024 nyaráig szól. Rodríguez jövő év júniusától főállásban látja majd el a kapitányi tisztséget, addig a portugál Benfica vezetőedzőjeként is tevékenyedik.

A 2019 nyarán kinevezett Gulyás István, Nagy László, Chema Rodríguez összetételű szakmai stáb szerződése a 15. helyezéssel zárult, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság után lejárt. Az MKSZ március 1-jén jelezte, hogy tárgyalásokat kezdeményez a spanyol trénerrel a kapitányi poszt betöltéséről.

“Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya lehetek, köszönöm a bizalmat” – nyilatkozta Rodríguez.
Hozzátette, az Európa-bajnoki szereplés a mai napig bántja, éppen ezért kettőzött erővel és bizonyítási vággyal áll neki a munkának.

“Hiszek a csapatban és magamban is. A fő cél a párizsi olimpia, elsőként pedig természetesen a sikeres szereplés az áprilisi világbajnoki selejtezőkön. A csapatnak nem csupán a magja, hanem szinte a teljes kerete adott, hétfőtől pedig megkezdjük a közös munkát, amit már nagyon várok” – mondta.

A 42 éves Rodríguez 2019 nyarán vonult vissza. Profi pályafutását 1999-ben a BM Valladolid csapatában kezdte, majd a Ciudad Real, az Atlético Madrid, a Veszprém, és végül a francia USM Saran irányítója volt. A Bajnokok Ligáját kétszer nyerte meg, és további négy alkalommal szerepelt a döntőben. Veszprémi színekben 2012 és 2017 között egyaránt ötszörös bajnok és Magyar Kupa-győztes, illetve kétszeres SEHA Liga-aranyérmes volt. A spanyol válogatottban több mint 120 mérkőzésen lépett pályára, 2005-ben világbajnok, később vb-bronzérmes, illetve Európa-bajnoki döntős volt.

Az új kapitány szakmai stábjának tagjait a következő napokban hozza nyilvánosságra az MKSZ.
A válogatott hétfőtől Budaörsön edzőtáborozik, majd jövő szombaton Gummersbachban, vasárnap pedig Kasselben felkészülési mérkőzést játszik Németországgal. Az áprilisi oda-visszavágós világbajnoki selejtezőben Izrael vagy Litvánia lesz a magyarok ellenfele.

“Az Európa-bajnokság nem sikerült jól, ám hiszünk benne, hogy az a szakmai munka, amelyben Chema Rodríguez részt vett 2019 nyara óta, eredményes lehet a jövőben, hiszen a spanyol szakembernek komoly érdemei voltak a 2020-as Eb-9. és 2021-es világbajnoki 5. helyezés elérésében” – emelte ki Horváth Gabriella, az MKSZ főtitkára.Az új szövetségi kapitány máris kihirdette első keretét, amelyből Bóka Bendegúz és Lékai Máté egészségi, Bánhidi Bence és Bodó Richárd családi okok miatt hiányzik.

A magyar válogatott kerete:
kapusok:
Borbály Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Mikler Roland (Szeged), Székely Márton (Eurofarm Peliszter, északmacedón)
jobbszélsők:
Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Álvarez Pedro (Balatonfüred)
jobbátlövők:
Ancsin Gábor (Tatabánya), Balogh Zsolt (Tatabánya), Leimeter Csaba (PPD Zagreb, horvát)
irányítók:
Fazekas Gergő (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Győri Mátyás (Tatabánya), Hausz Egon (TVB Stuttgart, német), Juhász Ádám (Tatabánya)
beállók:
Rosta Miklós (Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Topic Petar (Balatonfüred)
balátlövők:
Nagy Bence (Ferencváros), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Wisla Plock, lengyel)
balszélsők:
Kovacsics Péter (Ferencváros), Sunajko Stefan (Tatabánya)