Megjött az első fecske, és az edzőtábor sem marad el. Helyzetjelentés a Loki háza tájáról

Sport

A múlt hét hétfőn tulajdonosváltáson áteső Debreceni VSC jelenleg még formálódik, bár tény, hogy sok idő már nincs a július végén esedékes kisvárdai bajnoki rajtig. Az már korábban kiderült, hogy a portugál Joao Janeiro vezette szakmai stáb milyen összetételben fog összeállni, a szurkolókat azonban mi más foglalkoztathatná a legjobban, mint az igazolások megléte és azok minősége, valamint jövőbeli sikeressége. Így miután már egy szekérderéknyi játékos távozott a klubtól, ideje lesz azokat a réseket betömködni. Ez a nemes feladat pedig a DVSC új klubigazgatójára, az örmény Hayk Hovakimyanra vár, aki a Lokit felkaroló befektetői csoport érdekszférájába tartozó jereváni FC Noah-tól érkezett, de fiatal kora ellenére korábban dolgozott több európai bajnokságban is. Saját bevallása szerint már igyekezett feltérképezni a helyi viszonyokat, így remélhetőleg sok jó döntést fog hozni a jövőben, ami a szurkolóknak elnyeri majd a tetszését. 

Az első szimpatikus lépés már megtörtént: Dzsudzsák Balázs hosszabbított a klubbal, így egy évig még biztosan a piros-fehér színekért fog élni-halni a pályán a korábbi válogatott csapatkapitány. Bejelentették azt is, hogy négy év után ismét edzőtáborba fog menni a csapat. Ez korábban járványügyi és anyagi okok miatt maradt el. Így ebben már mindenképpen előreléptünk, hiszen a július 9-től 16-ig tervezett ausztriai edzőtáborban igyekszik minél jobb erőlétre és csapatkohézióra szert tenni majd a Lokomotív. Itt egyébként a hírek szerint minimum két ellenféllel fog megmérkőzni a csapat, így elsőként jövő hét közepén, a ciprusi első osztályú Arisz Limasszol csapatával játszhatnak egyet a lokisták. A ciprusiak jobb partinak tűnnek a pillanatnyi játékerőnk felmérésére, mint a Nyíregyháza vagy a Békéscsaba csapata – természetesen nem megbántva őket. A szigetországiak ugyanis pont két hét múlva már az azeri Neftchi Baku együttesével játszanak majd Konferencia Liga-selejtezőt, így a múltbeli edzőpartnereinkhez képest egy veretesebbnek tűnő, és játékban lévő ellenfél ellen kezdhetnek a fiúk.

A másik partner kiléte még nem derült ki, de valószínűleg egy helyi gárdával játszanak majd a debreceniek. Előtte azonban még szombaton zárt kapuk mögött a fővárosban a friss feljutó és alaposan megerősödő Vasassal is randevúznak egyet délelőtt 10 órától a Fáy utcai Sportcentrumban.

Szobrot Carrillónak! Bár sokáig rezgett a léc, de csak bent maradt a Loki az NB I-ben

A vezetőváltásnak lettek „kárvallottjai”is: a korábban említett Joan Carrillón kívül az egyik segítője, Jeremiás Gergő is távozott. Az is igaz, hogy önszántából, és előrelépésnek is felfogható, hogy a DVSC második csapatától az NB II-es Szentlőrinc kispadjára ült át vezetőedzőnek. Helyét Máté Péter vette át, aki aktív profi pályafutása alatt tevékenyen kivette részét az debreceni labdarúgás aranykorából. Az Angliában is megfordult bekk ötszörös bajnoknak vallhatja magát a Lokival, és négyszer a magyar kupát is sikerült a levegőbe emelnie. Segítője Árva Norbert lesz. Sok sikert a harmadosztályban, Mammut!

Pénteken pedig végre megérkezett a várva várt első fecske is, aki hiába volt házon kívüli státuszban, nem volt teljesen ismeretlen számára a cívisváros, ugyanis hajdanán a vasutasoknál ismerkedett meg a labdarúgással. Major Sámuelről van szó, aki az osztrák élvonalbeli Admira Wackerből igazolt haza szerződése lejártával, és egyéves szerződést kötött a DVSC-vel plusz egyéves hosszabbítási opcióval. Öt éve igazolt ki a sógorokhoz az utánpótlás válogatottakban rendre szereplő játékos, aki eljutott a Salzburg nagycsapatának előszobájáig, ugyanis a fiókcsapatukban, az FC Lieferingben kergette a bőrt, majd innen igazolta le a mödlingi klub. Posztját tekintve középső és jobb oldali középpályás, de kint jobb oldali védőt is neveltek belőle, így egy univerzális játékossal bővült a DVSC kerete.

A pénteki nap végére pedig jött még két bejelentés, aminek szintén örülhettek a csapat szimpatizánsai. Előbb a saját nevelésű védő, Sipos Szabolcs írt alá 2025-ig érvényes profi szerződést, majd Varga József is megtoldotta egy évvel a lejáró kontraktusát. A Kárpát medence Gravesenje így a több mint kétszáz DVSC-ben lejátszott mérkőzését tovább gyarapíthatja, és ha rendszeres játéklehetőséget kap, akár az örökrangsor top tízes listájára is felkerülhet. Csak 17 találkozóra lenne szüksége, hogy a 224 mérkőzéssel rendelkező Kiss Zoltánt megelőzze. Mi ez neki, ha nem motiváció?! 

Kíváncsian várjuk a további fejleményeket. A jelek azt mutatják, hogy a nagycsapatot és az akadémiát érintő változások is várhatóak még a következendő hetekben. Eddig lekopogom, jó úton haladunk. Maradjon is így.

– Faragó László –