Elektronikus fizetések: biztonságosabb és innovatív megoldások a fogyasztók szolgálatában

Világ

A Bizottság a mai napon szabályokat fogadott el abból a célból, hogy a vásárlók biztonságosabban tudjanak elektronikusan fizetni az üzletekben és az interneten megvásárolt termékekért. A fogyasztók ennek köszönhetően kényelmesebb, költséghatékonyabb és innovatívabb megoldásokat vehetnek majd igénybe a pénzforgalmi szolgáltatóktól.

Az új szabályok a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló, nemrégiben felülvizsgált uniós irányelvet ültetik át a gyakorlatba. Az irányelv az európai pénzforgalmi szolgáltatások korszerűsítését célozza annak érdekében, hogy az EU képes legyen lépést tartani a piac gyors fejlődésével, és hogy az európai elektronikus kereskedelmi piac felvirágozzon. A ma elfogadott szabályok lehetővé teszik, hogy a fogyasztók innovatív szolgáltatásokat vegyenek igénybe szolgáltatást nyújtó harmadik felektől, ugyanakkor továbbra is szigorú adatvédelmet és magas szintű adatbiztonságot garantálnak az uniós fogyasztók és vállalkozások számára.

Az új szabályok értelmében a fizetést megelőző hitelesítést legalább két, egymástól független elem használatával kell majd végezni, például egy fizikai tárgy – kártya vagy mobiltelefon – és egy jelszó vagy biometrikus azonosító (például ujjlenyomat) kombinációjával. A szabályok mindazonáltal tekintetbe veszik, hogy bizonyos esetekben az erős ügyfél-hitelesítéshez szükséges két független elem használatától eltérő módszerekkel is garantálható a fizetés biztonságának megfelelő szintje.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.